Učitelj

302 ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД 578 0 8 – ЕН Е

Привремени учитељ, ако хоће да постане редован, мора положити државни испит.

Новопостављени учитељи, док пе положе државни испит добијају 1.100 динара годишње плате,

Учитељски кандидати, који ду положили испит зрелости у учитељској школи, ослобођавају се од државног испита.

После сваке 3 године првостепени учитељи добијају 5%, награде.

Привремепи учитељи добијају после сваке 3 године '/ од своје

плате као награду. - -

Плата утитељска да се овако уреди:

= | | степени учитељи добијају 2.400 дин.

О Е , 2100.

о #12 Ј у ~ 1295005 :

По У. 5 7 (500 -

М. » » > 20877. Т. разредни учитељи добијају 1.000 дин. ПРИВРЕМЕНИ | П. » » > 500 = ' Ш. » » » 700 »

Сеоски учитељи да су у свему једнаки по плати с варошким учитељима. Учитељима, који живе у већим градовима, где је живот много скупљи, одредити помоћ. |

У местима где има више учитеља, учитељско веће изабраће једног од учитеља, који ће бити главни учитељ, п"едседник учитељског већа и администратор, али без икаквих директорских привилегија. да административне послове одредити му награду.

Изгледа, да је садашњим законом забрањен учитељима сваки рад и занимање ван школе, јер писац на једном месту овако узвикује: „Како ћете забранпти једном сеоском учитељу, који има своје њиве ливаде, винограде и т. д. да се не брине о своме имању; — Нека говори ко шта хоће, али ми с одушевљењем гледамо оног учитеља, који вап школе оре, жње, врши, гаји стоку, птице п т,.д. Главно народно богатство је у земљорадњи и сточарству — и с тога оставите учитеља, нека буде својим сељанима пример разумног сеоског домаћина. Или, зар је певање у цркви бољи и достојнији послао од ма ког пољопривредног рада ван школе2% Пуста рутина!

На овоме месту да наведемо и једиу резолуцију учитељског већа у г. Казанлуку, из које ће читаоци „Учитеља< увидети садашњи положај учитеља и захтеве њихове у том погледу. Онатласи: „Учитељски збор имајући на уму, да је учитељ, учитељ не само деци но 4 друштву; да најјача гаранција за народни напредак лежи у политичком и грађапском васпитању масе: да је учитељ, особито на.