Učitelj

5

314 БЕЛЕШКЕ и новости

лекар приметио да више пате од кратков. ученице в. жен. шк. од ученика, јер се ученице и за време одмора занимају лаким радовима, као плетење, шав и т. д.

Још у својим расматрањима Др. Мартин напомиње и ово: три пут пећи број кратковидих у варошима него по селима, јер варошка деца махом седе, а сеоска деца у таквим су приликама да морају више да се крећу у чистом ваздуху.

Напослетку да напоменемо и посматрања, која су чињена у гимназији у „Спезвеп-у“.

Год. 1878 гимназиска зграда. тако рећи, изнова направљена поправљањем, и удешена је тако да је свака учионица, била што је могуће више осветљена, али број кратковидих ученика није се променио. Кад су видели да то не помаже онда су одредили часове учења само пре подне и то са дужим одморима но обично, и ученици су се за време одмора телесно вежбали. За 5 год. проценат кратковидих од 26.7%, спао је на |7.9, а међу тим све се постигло у

настави, као и у другим гимназијама, у којима се радило и после подне.

Из овога излази, да што је више могуће скраћивати дуго учење, а повећати број часова телесном вежбању, нарочито скратити часове цртања и писања, писменим задацима и т. д. који трају по два и више часова без одмора. Оваки радови без одмора готово су и узрок кратковид. ученика, јер њима се изазива Муор-чки Зравгома, јер очни мишиђ не може да поднесе велику напрегнутост, а усљед велике напрегнутости јавља се Зразтивз а после и кратковидост. „ Везеда“.

Дуг век. Често се може чути како неко, који је доживео дубоку старост, открива тајну своје дуговечности. Штета је само, што сваки од њих даје свој особени рецепт за достигнуће дуга века. Бартелеми Сент-Илер, који је скоро дочекао 90-ту годину у пуној спази, тврди да га смрт још није посетила с тога, што је вазда легао и устајао рано, а док је будан — радио је без престанка. Гледстон своју дуговечност приписује навици да сваки дан доста хода и да сваки залогај хране добро сажваће. Американац Вејде наводи, како је музика добро дејствовала на његово здравље. Једни сматрају као узрок своје дубоке старости уздржавање од пушења, епиритуозних пића, меса и др.; други, н~ против, у употреби тих предмета виде главни услов за дуг живот Једна баба, која је ту скоро навршила !20 годиџа, тврди да безбрачни живот помаже, да се дуг век достигне. Из свију ових и других сличних савета, може се извести само један закључак: човек достиже дубоку старост не услед својих теорија.

„Недеља“.