Učitelj

284 _ ШТА МОЖЕ ДА УЧИНИ УЧИТЕЉ

питањима према своме духовноме развоју. Ова друштва, су од велике користи, јер је овде главни предмет рада читање и разговор о ономе, што је прочитано. Такав рад не само што донови велику корист, него још веома јако оживљава. и одушевљава на даље читање. на даљи рад.

За проширавање добре лектире у Немачкој су на многим местима развијене породичне вечери за читање. На овим вечерима бива оно, што бива код нас око гуслара. Само овде нико не гуди нити пева, већ чита какву књигу по избору, а осталим са саучешћем прате садржину. За нас одраслије такве би вечери биле од веће користи, него ли кафански живот, који је код нас веома развијен, а за наш женски свет би то управо био спас, јер жене међу собом и тако често граде сбла и састанке, само што се тада не чита штогод паметно из какве књиге, већ се обично оговара овај и онај!.

Тако исто се приређују састанци на којима интелигентнији чланови популарно расправљају по штогод из свако'дневнога живота, али се изнесе и литература о томе, те се тиме слушаоци не само поуче, него п одушеве на. читање. Сва се дела о дотичном питању, која би била при руци, после раправе изложе. Тако нпр. године 1899 је при прослави помена, на проналазак Америке у једноме месту држана су два предавања: „О Колумбу и проналаску Америке«, а друго: »О последицама проналаска“. Говорници су били учитељи. Популарна дела о тому они су изложили после предавања и нагласили њихову важност. Последица тога било је то, да су сва та дела којих је био већи број, разграбљена на читање. Али не само такви списи, који би стајали у вези с каквим предавањем, већ и сваки други опис наћи ће читаоца, само ако не прелази круг знања и погледа чланова општине. На сваком састанку могу се поједине књиге препоручивати и читалаца ће бити увек. Но увек треба да имамо при руци оне књиге, које хоћемо да протуримо у народ, да наглабимо њихову важност и заин-