Učitelj

|

6 ШКОЛА И ШКОЛОВАЊЕ У НИШУ ДО ОСЛОБОЂЕЊА А

- породицу Поред свега овога и учитељеве потребе онога времена биле су далеко мање него што су данас

У ово време није још било никаквих нарочитих одр "даба о школи и школеком раду, већ су учитељи сами радили, како су најбоље знали и умели. Једини владика водио је као неки надзор над школама, па их је доста пута и обилазио, и то је било све. Старешине црквено школске општине у свему су слушале владику.

Истина, пи у ово доба ђаци појединих разреда нису учили сви једну лекцију из појединих предмета као данас, већ је готово сваки ђак учио другу лекцију из истог предмета и разреда, али је дисциплина у школи била боља него пре. Ђаке је слишавао у"читељ пред ђацима сваког дана, и док је поједини ђак говорио

свој задатак, остали су слушали шта он говори и били су мирни. Ако је пак учитељ коме што од ђака показивао, сви су морали за то време бити мпрни и слушати казивање учитељево.

(во је стање трајало све до 1842 године. Ове године умре владика Глигорије, а место њега дође владика Венедикт. Кад је овај владика обишао школе и видео у каквом се јадном стању налазе, и да су више налик на тамнице него на школе, одмах заповеди, те се 1848 године сазида нова пространа школска, једно спратна зграда, са четири одељења. Овда наста опет нови ред у школи. Школа се подели на четири разреда. За учитеља | рав. беше постављен учитељ Љилоје, ђак манастира св. Романа; за учитеља П раз. Димитрија Стојановића из Пожаревца; за учитеља, ТИ раз. Атанасије Петровић; а за Ји тоа ТУ раз. Спиридон Јовановић. Сем буквара у Граз. предавато је и писање бројева од 1—10; у П раз. сем читања из буквара, предавато је мисање-малих и ве. ликих слова и из рачуна писање цифара од 10 - 1000 ; у 11 разреду читан је часловац; а од других наука предавато је: катихизис и црквена историја, а из рачуна четири вида рачуна, у овом рачуну писано је по прегледалици; у [У разреду читан је псалтир, а од других наука учено је: словенско српска граматика, земљопис, кач тихизис, црквена историја, а из рачунице; равломци (разбијенија) и просто правило тројно. Од књига само су биле штампане буквар, засловац и пвалтир, а остале су предмете деца писала. Овај на ставни план и програм трајао је дуго у нишким школама.

Године 1847 учитељ Спиридон напусти Ниш због мале плате "и оде за учитеља у Велес где беше добио већу плату. На његово место дође Сава Радоичић, који је био као и Спиридон доста образован човек, тако, да 5 се остали нишки учитељи у многоме чему

УЧИТЕЉ 8