Učitelj

НЕДАГОШКИ ШРНБЕЛЕД 494

августу, да походе најбоља обрађивана пољска. имања под упутима специјалиста, који их за кратко време спремише да могу своје ученике обучити првим знањима, из агрикултуре.

Неке су вароши заводиле нарочите курсове у којима су се учитељи спремали за предавање ручног рада. А пошто ручни рад није нашао места у наставном плану учитељеских школа, не треба, се чудити што ни десети.учитељ није спреман за предавање ручног рада. С тога су вароши за своје основне школе узимале наро: чите учитеље за ручни рад. Ови су учитељи искусни и вешти. Резултати њихова рада изврени су -

Организатори ових школа нису изгубили из вида, да посао почет у школи мора се продужити и за време шегртеког доба, па и после тога. Вођен том мишљу, шкалски савет у Лондону отворио је за шегрте и ва раднико вечерње школе које наставним планом својим захнатају најразноврсније предмете: рачуноводетво стенографију, механику, пливање и тд. Има вечерњих школа мушких. и женских. Жеенскиње уче у овим школама: цртање, свирање, ши вење глач ње рубља, кување.

Овако су организоване занатске школе државне. Али има школа те врсте које грађани подижу, а у Енглескај приватна иницијатива чини онолико колико и држава ако не још и више

Плем нити и мудри људи основали су разне заводе, као што је Регугесћијс Јаве у Лондону, где младић девојке и вештаци могу вечером забављати се ручним радовима као и радовима умним. Велики број корпорација основале су шегртске школе, а све је пројектирано тако, да се раднику даде могућности да се усаврши у свом занату. Бојазан од отпадања индустрије енглеске изазвала, је необичну ревност државника и манифактуриста Вел. Британије и произвела неку врсту револуције кога врши свој утицај на сваку школу и тако рећи на сваку индустрију.

Л.