Učitelj

НЕКРОЛОГ · 15

рушило, док га најзад несрећна туберколоза није са свим оборила. Ради поправке свога здравља покојни Мика путовао је у наше приморске крајеве али лека бољци није нашао. Умро је 9 о прошле године.

„Покојник је рано почео радити на школској књижевности. Неколико чланака у „Учитељу“ 1892 г. већ носе обележје његове марљивости и ишчитаности. Радио је и на дечјим листовима „Родољубу“ ни »„М. Србадија“ а доцније било је његових радова и у „Просвет. Главнику.“ Из његовог пера изишло јеи неколико књига „ од трајне су вредности: Познавање Природе за ТУ раз. основ шк и Статистика Наставе у Краљевини Србији за 1890 и 91 шк. годину. Сџис је овај одштампан у три књиге, обухватајући: основне, средње, велику и стручне школе.

Још за чила здравља, покојник је био вазда расположен, весео и разговоран; као друг искрен и постојан а у послу марљиви тачан. Са тих својих одличних особина био је уважен, поштован и мио свакоме ЕВелика је штета за школску књижевност што је тако преминуо!

Мир праху његову а вечна му успомена међу друговима !

6. Фебр. 1895 г. Ђ.

т Ананије Миливојевић учитељ.

Још се један млад живот угасио; ош једног радника изгубила је основна школа. Тек почео да ради, тек је мислио да корасти својој зем љи учећи младеж, а тешка бољка свали га, у гроб.

Покојни Ананије родио се у Кусатку 24 октобра 1867 год. Основну школу свршио је у месту рођења и нижу гимнавију у Смедереву, У Београду је учио У раз. гимназије и Учитељску ар Но свршетку оне постао је учитељ. Учитељовао ј“ у Тр новчи, Трбушници. Глибовцу, Ратару и на послетку у Петци, где га СИ рт задеси 3) новембра 1894. год.

У Ананију школа је изгубила вреднога раденика: другови доброг пријатеља, жена вреднога мужа а дете доброга оца.

Да би остао вечити спомен међу учитељима брат пок. Ананија, г. Милосав Миливојевић трговац, уписао је пок. Ананија ва угемељача учит. удружења.

Бог да га прости. Вечан му помен међу друговима,

а, 5 у о

АЕ о