Učitelj

514 УЧИТЕЉСКО УДГУЖЧНЕ-

а

Ђ. Ивковић извештава Гл. Одбор, да су он и Ил Миљковић, одређени од Гл. Одбора, израдили план о уређењу „Годишњака.“ Овај одређени план изнеће Одбору у идућој седиици Одбор ово прима к зњању. о

Деловођа извештава Гл. Одбор, да су по добијеним извештајима обновљени још и ови учитељски зборови: Жеупеки Аранђе. ловачки, Лужнички у округу Пиротском, Крупањски, Драгачевски и Жички, До сада је обновљено свега 57 учит. зборова. Одбор ово прима к знању,

С овим је састанак закључен. Председник Главног (Одбора Мих. Јовић Деловођа, Стев. У. Ђорђевић.

_НЕИНЕНив=———______------__-_-- У

МЕКРОЛОГ“

т Михаило М. Протић пенвион. секретар у министар. нар. привреде

Један од највренијих ђака којега је учитељска школа одга: јула, да часно и савесно послужи школи и народу своме, био је пок. Михаило М. Протић.

Покојни Мика родио се у Крушевцу 1860 г. Ту је евршио основ, школу и нижу гимназију а у Београду изучио је учитељску школу 1881 г: Иза тога, три године учитељевао је по селима у моравском округу, а за тим је премештен за учитеља у Алексинац. Три године доцније дозио је учитељско место у Београду. Тешка учитељска служба јако је удила његовом нежном здрављу, за то је принуђен био променути положај и ступшти у министарство просвете за писара 1 Априла 1889 г, „Доцније је унапређен за статистичара у истом министарству а за тим 920 Августа 1892 премештен је за благајника у народ. позоришту и у скоро после тога, стављен је у пензију. У Сецтембру 1898 г. постављен је за секретара у министарству народ. привреде али је већ у априлу понова пенсџонован.

Тешки умни ради канцелариска служба, веома је штетно утицало на његов слаб телесни састав; здравље му се понајлак

% Пошто емрт поКојниКова није оглашена влучајно у своје време, то штампамо сада овај неКролог приликом погодишњег помена поКкојникова.