Učitelj

ПЕДАГОШКА ПпибмаА - 45

Све су то ситне ствари, али никако нису и ствари незнатне вредности, јер и оне доприносе напретку наставе и васпитања. Ако су ситне, њих је опет тако много, да, кад се скупе, претегнуће богме и многи поједини крупнији проналазак или напредак. „Зрно по зрно погача; камен на камен палача.“ —- Данас побољшај једно, сутра друго, прекосутра треће — ето корачања напред. Као што ти рекох, и поправљање ситних незгодних питања или одговора и то није ситница, и то је усавршавање, исто као кад се око какве машинерије мало промени чивипа, саструже зубац, помакне ка„јиш, те се тим ситним поправкама помаже, усавршава и чини да рад буде лакши, а посао бољи.

Разуме се, да плод оваког рада биће и какав већи проналазак и напредак, н. пр. да се упрости или усаврши какав начин предавања (читања, рачунања и др.), да се које наставно срество поправи или ново измисли и т. д. Но те крупније ствари испашће само по неком за руком, а оне ситније могу сваком без разлике. А и једне и друге доприносе напретку и воде бољој будућности наставу и васпитање. Сваки по мало, сваки колико може, па ће бити колико треба. А они, који већ држе да су учинили све, да даље ништа не морају и немају чинити, ти не чине онолико колико могу и требају, ти не помажу у напредовању ни себе ни наставу и васпитање. На њих се дакле, ти драги друже, и не угледај, јер се тамо немаш чему добром научити. Остави их, па продужи и даље као што си почео, т. ј.

Радни, мисли о томе што урадиш и увек тељи да и после најбољег посла свог још што и боље урадиш н постигнеш. ;

да су већ потпуно „исџекли зачат“ п да су пелогрешиви као папа, они ће обично за сваки неуспех бацати кривицу ва ђаке, што су глупави, пемирни, непажљиви и т. д. Ово и може бити по који пут истица, али који учитељ увек само ђаке криви, знај да 778) и многе своје кривице сваљује на леђа ђака својих.