Učitelj

566 КАКВЕ СУ ДАНАС НАШЕ ШКОЛСКЕ ЗГРАДЕ

крају и повољно реши. Али у ствари није тако. Шта више, ово питање захвата врло велики обим, чију унутрашњост чини низ веома важних питања, која, свако за се, чине и нарочита и велика поља за проучавање и студију. Пре, него што пређем на решавање одређенога задатка, покушаћу, да вам, у летимичном погледу, представим питање о школским зградама у свему пространству његовом.

Ту долази:

[., Место за подизање школске зграде. Опсег овога питања чини нарочита студија о земљишту, којом се познају Физичке особине и хемијски састав некога земљишта. Јер, земљиште под нашим ногама има толико исти здравствени значај, као и ваздух, који нас опкољава. А утецај земљишта на здравље зависи нарочито од тога, каква је температура некога земљишта, колико је у њему органских супстанција, које се распадају, и колико је влажно неко земљиште. Овде долази и питање о положају места за подизање школске зграде. —

9. Нарочито питање чини величина места, на коме имају да се подигну, као главне зграде, школска соба, сала за цртање, сала за природне науке, соба за конФеренције и за библиотеку, соба за служитеља, хапсане, стан за надзорника куће, трапезарија, предсобље; за тим као споредне собе, сала за гимнастику са споредним просторијама, сала за Фребелово забавиште, перионица,

скупштине на миого широј оскови, и у тој цељи и молио сам за помоћ другове на скупштини. Мислио сам, да преко министарства и преко другова приберем описе школских в8града из свих крајева Србије, из чега би се видело дапашње стање школских вграда у нас. Ради тога, спремао сам и нарочити проглас и молбу на другове. Али изненадни премештај и смртни потреси које претрпех у Пироту, уресекли су ту моју намеру, и с тога расправа излави онака, каква је читана пред скупштином у Јагодини.

Сматрам за пријатну дужност, да изјавим своју благодарност ондашњем Т. начелнику министарства, који ми је стављао на расположење званична документа, и М. Павловићу, професору, на усрдној помоћи у изради овог посла.

Пирот. - _Д. Ј. Обрадов.