Učitelj

КАКВЕ СУ ДАНАС НАШЕ ТИКОЛСКЕ ЗГРАДЕ 671

сам могао нађи података, где су и кад подигнуте нове и удобне школске зграде, тесс тога не могу вас о томе обавестити, како бих желео, и како би требало.

Међу тим, ван свакога је спора, да и данасу Србији има још многих и многих школских зграда, које, више или мање, не одговарају задаћи, којој су намењене. Ви сте ми сведоци у томе. За јачу пак потврду, ја Ћу вам описати и неки пример.

Из акта под ПБр. 8.376., од 20. јуна 1894. године, чита се, да је школа у Десини, среза рамског, округа пожаревачког, „мрачна, сниска и тескобна; у близини је крчме, ковачнице и дућана. Уза саму је школску зграду општински обор, где затварају свиње и другу стоку, а у школском дворишту је и општински кош.“ __ Актом школскога одбора школе десинске, од 9 де' кембра 1898. године, предлаже се Т. Министру Просвете да се у Десини узме каква приватна кућа, у којој би деца ноћивала, јер деца морају да путују по читава 5 сах., док дођу у школу. — И због тота дођу у школу око 10. сах. пре подне.“

Из акта, под ПБр. 22.187. од 10. декембра 1898. године, чита се ово о школској згради у Добром Долу, среза нишавског, окр. пиротског. „Школа постоји на јелноме управо неприступачном вису, опкољена са свих страна провалијама, урвинама и потоцима, а даље брдима, тако, да се од школе види само горе небо, а друго ништа. — Она је опкољена са северо-источне, северне и северо-западне стране гробљем, у улаљењу од ње за 20-—30 метара. Школа је одграђена, и управ и нема дворишта.

У учионицу улази се с поља из једног отвореног ходника. Учионица има 58.28 квадр. метара, и на њој су 6 прозора: 8 С јужне — 1 с источне, — и 2 са северне стране. Ова два прозора са северне стране у једној су линији са онима с јужне, и чине опасну про-