Učitelj

754 о сл

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

__ доследно излагање мисли, које се односе на известан предмет и писмено су исказане. Јасно је из овога, да се писмени састав одликује овим особинама: 1., он је система или целина мисли које се у њему односе на један предмет, 2., мисли потчињене су једној општој теми; и 3. мисли су у саставу раснореане по извесном реду. И тако, да би умео написати састав, ученик је дужан да развије у себи следеће навике: прво, да казује поједине мисли; друго, да има на уму мисли, које објашњују тему (садржина састава); и треће, да ПРЕ мисли везује међ собом и распоређује их по дотичном реду.

Посао треба почети најпростијим стилистичким вежбањима, а на име обучавањем да се правилно исказују поједине мисли у облику реченица, прво кратких а после раширених И кад цеца већ свикну да правилно постројавају и пишу кратке реченице, онда их треба учити да у реченицама замењују једнину множином, садање време у глаголима прошлим и будућим временом. У први мах треба да се вежбају деца у исказивању и писању најкраћих реченица, па доцније те исте реченице, уметањем појединих речи, треба проширивати.

Пошто деца науче да мисли исказују у реченицама кратким и проширеним, онда их треба учити склапању и писању сложе них и састављених реченица. При целокупном ралу треба одржавати строту поступност, тек пошто ученици добро буду извежбани у лакшем послу треба прелазити на оно што је теже.

Усмени говор дечји развија се под утицајем говора оних старијих, што се око детета налазе; то је дакле само подражавање говору одраслих. Никакве сумње није, да се и вештина писменог излагања мисли у први мах развија путем подражавања оним обрасцима, које нам за углед ставе И с тога прва. стил!стичка вежбања. треба у главном да се оснивају на подражавању готовим обрасцима. Не треба сметати с ума, да код деце у опште подражавање куд и камо претеже над творачком радњом. У осталом, подражавање је важно при учењу писменом излагању мисли не само на првим, већ и на даљим, вишим ступњима. Ут с тога, ради израде стила, препоручује се читање списа углед“ них књижевника. (Свршиће се).

6) Нове књиге и листови

Двадесетпето годишњица од смрти пок. Николе Чупића, тихо поменута 31. јаануар, 1895 год.