Učitelj

820 МАТЕРЊИ ЈЕЗИК У основној школи

да просто каже што мисли, у место да му дикгује оне баналне фразе за које би човек рекао да су извучене из Секретара. Ево о томе један пример из историје: писмо је адресовао син славнога Бифона, стар 8 година, Гг-ђи Добантон, жени славнога природњака који је оцу му био сурадник, Мали Бифон, или БиФоне, како се сам звао, оставио је дворац Монбард и извештава о новостима ову госпођу коју је волео као да јој рођен син. У почетку јој казује где је и шта ради. За тим се распитује о ломаћим животињама које је оставио и које сажаљева као другаре своје у првим играма. Он не заборавља ни лица која је познавао и завршујс писмо желећи добро здравље г-ђи Добнтон:

Госпођо и драга добра пријатељице, ја се осећам врло добро у Колежу. У овом сам тренутку крај свога оца, ручам код њега. Ја вас молим да ми јавите што пре узможете новости из Веншепила и о спротом јарету. Ако је мртво, запенатите, молим вас, своје пнемо црним печатом. С богом, моја драга добра пријатељице; поздравите много све моје добре пријатеље и пријатељице. С богом још један пут; желим вам добро здравље и молим вас да ми допустите загрлити вас.

Бифоне.

Ово је доиста право детињско писмо; у њему се казује оно што хоће да каже просто и јасно; оно је наивно, у њему нема ничије мешавине.

У средњем курсу, не испуштајући из вида опште напомене раније обележене, задаваће се мало тежи предмети, т. ј. такви који се могу боље развити и пространије и живље описати. У вишем курсу подносе предмети пространији, али који опет за то не превазилазе у осталом доста широк круг идеја, осећања и уобичајених чинова. Историјски догађај, описи појединих места моћи ће такође имати места као веџбања у писменим саставима. |

Напослетку ће се приступати предметима видније обележенога моралнога или васпитнога значаја. Тако, пошто су ученици прешли цео програм из народне историје, нека им се зада да науче лепе стихове Андрије Шенија о историју, они ће већ моћи расправљати