Učitelj

822 МАТЕРЊИ ЈЕЗИК У основној школи

Једна је од најозбиљнијих тешкоћа, на коју се жале учитељи, неправилности и жалосне навике у говору са којим већина ученика долази у школу. Кад ово кажем, ја не мислим на особине наречја, јер се оне не могу лако изгледати. Не само што знају мало штоо чем, него и то мало не умеју исказати; на расположењу им је врло мали број израза, који су у опште неправилни; реченице су им сметене и погрешне. Зар ће их у томе поправити граматика, па ма била она најбоља од свих» Нека јој уче колико и како хоћете на памет правила, опет се ништа неће помоћи. Једини је стваран лек у разноликим веџбањима, која смо прегледали и којима ће се придружити, чим ученици узмогну писати лако, нарочита веџбања у правопису, а за њих ће она бити припремљена непосредно ранијим веџбањима, у којима се поглавито захтевало да ученици верно и тачно пишу и преписују све речи кад год имају прилике да пишу.

Оно што диктује, учитељ ће од почетка писати на табли, а ученици ће то преписивати на таблицама или у свешчицама за писање, а доцније ће писати по диктању. На учитељима је да изаберу ове задатке и да их подесе да су поступни тако да у свима буде примера за главне тешкоће у правопису. И с друге опет стране избор није мање важан: то што се диктује треба да је поучно, да увећава суму стечених појмова о појавама у животу, занатима, занимањима, индустрији, не искључујући при том ни предмете значаја више етичкога па литерарнога. Овим треба да се послужи не само учењу правописа, него и упсзнавању школа.

ћ,

Поправљањем онога што се по диктовању писало започиње методска граматичка настава, која се увек наслања на практику: чињенице, чињенице и опет чињенице, хоћу да кажем примери, а за тим правило, али