Učitelj

824 МАТЕРЊИ ЈЕЗИК У основној школи

увешће ред, распоред и простоту у масу чињеница и посебитих појмова те ће ради тога бити њихову духу повод задовољства и олакшања.

Ш,

Историјска метода, која је, не без извесних препрека, уведена последњих година у граматичку наставу, такве је природе, да доиста може учинити великих услуга; основана је на историји језика, а задатак јој је објаснити граматичка правила овом историјом пратећи како су се она развила ои првих својих зачетака до данашње своје употребе.

Браше, који је овој методи један од првих твораца, овако је објашњује:

Метода историјска није само рационална; она има и других добрих страна: увек се боље памти оно о чему можемо дати себи потпуно рачуна, а и дете ће се сећати у толико боље правила граматичких, која се ослањају на његово потпуно разумевање. Ову су методу усвојили Немци, који су увек пазили да у деце пробуде пажњу, од дужег времена у својим школама за предавање матерњег језика. А та је метода баш са свим супротна оној која је до данас употребљавана у нашим (Француским) основним школама. У место да се. детету показује свакоме правилу разлог, те да се тиме за њ заинтересује, објашњавале су му су граматичке појаве често пута по изгледу тако необичне и несвезане да му је Француска граматика изледала као збирка чланака из казненога закона о којима не може бити спора и које је оно требало да примењује не размишљајући и не схватајући их како треба. Овако је учење граматике механичко и пасивно; њиме се само развија памћење, али се ме развија и ум, те је за то, у место да буде привлачно и занимљиво, постало одвратно и. досадно“.