Učitelj

876 ПСИХОЛОГИЈА ДЕЧЈИХ ИГАРА

Друге епохе увећава се значај психичког елемента у игри; игре постају пажљивије и интелектуалне, и у исто време оруђа у игри постају неопходна, без њих не може бити ни игре. Такове су игре одраслије деце која се играју сама. Покрети игре у то време нису напрегнути, дете нешто петља у заклону, све нешто ради, удешава, мајсторише, заузети су му подједнако и уми органи тела, тако да се добива једнакост физичког и психичког рада,

Трећа епоха — то је период друштвене игре. У ово су време органи тела, покрети, разноврсна оруђа — само средства за израз психичка стања, и значај им иде тек на друго место. Деца се играју у овој игри до потпуна умора и, не гледећи на умор, ипак продужују игру, одушевљавајући се психичком садржином саме игре. Овде нису важни покрети на оруђа за игру, већ интерес и осећање које одушевљава играче, дакле унутарњи мотив. Према томе, овде психички елеменат преоблађује над физичким, и ако последњи (покрети) у овој игри достиже врхунац напрегнутости. Из Педаг. Лист. 1898.

чл. Каптерева.

Свет. П. Ранковић.

ПРОФЕСОР

пе -–ианј———=иу—____ињ——______________

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

—=———

Патриотизам у француским основним школама.

Биће од интереса, да изнесем како Французи, по мишљењу многих, и ситницама негују патриотизам у школској омладини, Пример је“достојан угледа. Поучан је. Французи најодушевљенији народ љубављу према својој земљи, могу бити у том погледу учитељи свима па и нама. Њихови сви јавни радници, користећи се сваком згодном приликом, буде то узвишено осећање, без нарочитог наређења, без нарочита програма. Њихови учитељи у реду ових радника, заузимају одлично место. „Веуџе редао! ив“ за април износи једно саопштење Н'роћућа Вигапд-а негдашњег надзорника основних школа у једном департману француском. То саопштење износим у изводу.

ж ж ж