Učitelj

ПСИХОЛОГИЈА ДЕЧЈИХ ИГАРА 875

ликом неприродношћу и јесу плод новијих трговачко-спекулативних проналазака у области педагогије и потпуно далеке и туђе нормалном детету, које се развија и обичнијим околностима Такове су игре биле непозиате на пр. старим Грцима, а међу тим и одрасли Грци и деца њихова, волели су игре и умели су се играти, Покрети у друштвеној игри нису сами по себи циљ, они служе само као средства ради израза разноврсног психичког стања у коме се налазе деца у игри и као оруђа, помоћу којих се достиже какав психички интерес. С тога се може одсудно тврдити да је учешће детиње у заједничкој игри — битни услов за правилно и свестрано развиће његове личности. Деца. која су била тако несрећна да расту не учествујући у заједничким играма, обично носе на себи трагове овога васпитног недостатка: она бивају стидљива, недовољно резвијена, осећају се незгодно у друштву непознатих лица, њима не достају многа знања, која су својствена деци мање обдареној али одраслој у друштву; најзад деца која нису учествовала у заједничким играма одликују се егоизмом и мањим развићем друштвеног осећања. Навикнута да живе и раде усамљено, престављајући често пута центар по. родична круга, или будући домаћим идолима, којима се сви клањају, она слабо разумеју друштвене задаће и опште интересе, кад се поједина личност стапа у друштвену целину и потчињава јој своју личну вољу. С тога се мора одсудно саветовати свима родитељима да вазда пружају својој деци могућнот, да она учествују у друштвеним играма, само их морају брижљиво чувати од непријатних последица, које би наступиле услед сношаја њихова са вршњацима који имају какав лични недостатак.

Посматрајући општи ток развића дечје игре од њена почетка па до последњег ступња, могу се опазити три главне епохе у њеној историји: 1) игре с надмоћношћу физичког елемента (покрета) над психичким, 2) игре у којима се уједначују оба елемента и 3) игре с надмоћношћу психичког елемента над фи-_ ЗИЧКИМ.

рва је епоха најранија у животу човечјем: цело детињство је испуњено физичком игром. Особина ове епохе јасна је: пси.. хички елеменат веома је слаб у ово време и сва занимљивост и лепота детиње игре у њеној физичкој страни, у покретима. Такови су покрети одојчета, такве су игре мање деце које се састоје у трчању, скакању и т. д. У тим играма оруђа имају мали значај, а органи тела служе као главна оруђа, њихове радње и дају велику насладу.