Učitelj

944 ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

додацима износила је 1254 динара. Велика је платна разлика у разним крајевима државним.

У Данекој средња је плата 180 дин. Уз то учитељ има стан, огрев, извесну количину јегуља, и један део школског приреза. По селима мора му се дати земљишта, да му буде довољно за истрану две краве и 6 оваца.

У британској Аустралији плата учитељска износи у неким крајевима 75—400 Фуната стерлинга или 1800—10000 динара. У Викторији је плата између 80 и 380 Фун, стерлинга.

У Савезним Државама није плата законом одређена. У провинцијама и варошима, сваки школски одбор одређује је према своме нахођењу. Учитељима се плата издаје годишње или полугодишње по варошима или месечно по селима. У 1890—91 години средња. месечн плата износила је 44 до 89 долара или 228—469 динара за учитеље, а између 187 и 338 за учитељице. У неким покрајинама је ова плата много мања. Највећа је годишња плата школских управит.ља. Она у Њу Јорку може да се изнесе од 2250 до 3000 долара — од прилпке 15000 динара. Помоћници учитељеки имају 1000—1750 долара годишње. Та се плата знатно смањује по мањим покрајинским варошима. По селима, као противност овим великим платама су мале плате тако, да се њима једва животари.

[еуаззешг је овим изнео само приближно преглед учитељских плата у разним земљама Одредити сразмеру у којој расте или опада плата у разним земљама доста је тешка ствар. У обзир ваља узети многе елементе. Уз године учитељске службе, треба узети у рачун скупоћу места, број разреда, број деце у појединим разредима и т. д Али опет се може доћи до неких закључака. Народи који више цене основну наставу, боље награђују и своје учитеље. Енглеска и Америка дају својим учитељима плате, које доиста одговарају њиховом тешком послу. 10000 или 15000 динара то ву плате, које чине част овим земљама. Неоптерећен свакодневном немаштином учитељ ће савесно и весело вршити своје дужности. Настава ће давати резултате, које би могла пожелети свака земља.

Тачно упоређење учитељеких плата немогуће је и е тога, што је тешко срачунати вредност додатака, учитељских, вредност стана, огрева и т. д Најзад незгода је и с тога, што је вредност новца разна у разним земљама. Скупоћа животњих намирница зна тно утиче на висину учитељске плате. Плриски учитељ има много више издатака, но учитељ каквог забаченог места у Бретањи!