Učitelj

СР ДИНА ПР ОН ПРЕ ЦРНИ

а са а

23. ТЕ ДЕ

ОДОБРЕНА ПРЕВАРА ; 247

што ћерета. У томе један од оних немирњака протрча онуда и гурну Стану. Она се само осврте и проговори му нешто. Тај исти немирко оптрчавши круг, опет се у повратку за њу закачи игурну је јаче, кад се она најмање надала (Стана се занесе, врисну иу пало не паде; у томе Милосав скочи, дохвати нападача за раме издиже песницу и тек да је спусти, али му Стана трже руку и показа мене. Лака румен прову се по његовом лицу, погледа ме и заетиђен крете у страну. Ја сам се показивао да ништа видео нивам. али ми је овај случај лепо показао чисту наклоност која међу том децом владаше, и приказао ми Милосава као снажног Станиног заштитника, који је кадар да одбије све нападе управљене против ње..

Ускоро је едан догађај још јасније обелоданио у коликој је мери међу том децом владала искрена братека и сестринска љубав.

Учио сам с ђацима апостол за Божић. То је био први апостол, који сам у тој школској години почео учити, ма разуме се, да је малб теже ишло. Апостол је за тај празник мали, кратак, па је ваљало отезати и развлачити, како би се дало времена свештенику да сврши кађење, оде у олтар и спреми се за читање јеванђеља. Већ сам прву тачку више пута прочитао а нико св не јави да је упамтио. Тек после поновног читања, јави се Милосав и прочита доста добро Одмах је за њим, (Стана такође добро прочитала, па су се после јављали и остали ђаци. Шрешавши тако тачку по тачку. ја сам пред Божић на недељу дана свршио са учењем апостола и после издржаног огледа огласио : да ће апостол на Божић читати Милосав, јер га је он најбоље научио. Кад сам то објавио (Стана, сва, поцрвени и некако необично погледа Милосава. Ста. а је доиста имала чист, јасан и звонак глас, али завршну тачку, у којој се глас некако прелама није могла лепо прочитати. Моја је одлука непријатно дирнула осетљиву Стану, али је правичност захтевала, да се читањем спостола ода почаст ономе који ју је у истини и заслуживао. Међу тим, дабих и Стану ублажио, обећао сам ]ој: да ће о првом великом празннку читати апостол она, ако само добро научи.

Распуштајући ђаке, ја сам препоручио мештанима и онима из свла Б. и С. као најближима школи, који често и са родитељима, о великим празницима у цркву долазе. да на Божић рано у школу дођу, одакле ћемо сви сакупљени у цркву.

Божић је освануо у беломе руху. Кад сам се кренуо одкуће, звезде су још сјале и чисто поигравалес на небу а снег је шкрипао под ногама. Иње је окитило дрвеће и беласало сеу сумраку а. прасак од пушака потмуло је одјекивао кроз студсни зрак. Крај