Učitelj

НОВОСТИ И БЕЛЕШКЕ 265

_ Споменик учитељици. У Бачком Петровом (Селу намерни су грађани да подигну споменик рано преминулој учитељици тамошњој Катарини Петровићевој.

Учитељена скупштина у Штохолму. Шестог, седмог и осмог августа ов. год. одржата је учитељска. скупштина у Штохолму. Било је из 4 земље на 6700 учитеља. Из Шведске их је било 3700, из Норвешке 1200, из Данске 1200 и из Финске 300. Председник ове екупштине био је негдашњи председник шведске владе. Нас скупштини је био и министар просвете. Интереена су питања била. о религиској настави и о настави историјској; о односу и утицају историје на пропагисање мира и т. од. Заоштрени односи између Шведске и Норвешке, вероватно ће се ублажити, јер су учитељи шведски по норвешки решила, да пораде шлао озбиљније на повраћању старих пријатељских односа између ове две земље — близнакиње. (Од овога се решења надају многоме добру. јер се много полаже ва на школу и њезине трудбенике. Због ових интересних закључака изнесох ову напомену. Љ.М Д.

Основне школе у Пешти. У Будапешти има 109 основ. школа, 10 грађанских, 8 средњ. трг. школе, 8 ниже трговачке школе пи 4 грађ. и реалне школе. Ове школе смештене су у 14 шк. зграде од којих су 58 својина града, а остале су узете под кирију. Школске зграде су стале око 6' милиона сор. Годишње град троши на њих око 600.000 Ф. Учитеља и учитељица је 1.190, а њихове плате износе год. скоро 2 милиона фор.

Храна паука и човека. Један енглески онаучар испитивао је скоро живот наука Поред осталог овај природњак мерио је паука кад је гладан и кад је сит, па је за тим израчунао колико он поједе док се засити. На послетку је израчунао колико би човек морао појести кад би сразмерно својој величини толико исто хране узео. Вели да би човек сразмерно појео: два вола, тринајест оваца, дванајест телади и око двеста килограма рибе. Д.

а =>

УЧТЕЉ “а - 20