Učitelj

ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ 505

видео нарочитог предсобља где се веша одело, као што је у новим школ. зградама у Београду.“)

Више сваких врата из ходника стоји натпис по ком се зна где је који разред, канцеларија, кабинет, сала за цртање, за гимнастику и т. Д.

Да разгледамо прво учионице.

Учионице су свуда простране и довољно осветљене. Мале и тескобне учионице ретко сам налазио, али сам нашао неколико школа где су повеће учионице опет мале зато, што је повелики број ћака у њима

У градским школама готово свима, а и у многим сеоским, висе у учионици лампе. Они су потребне највише за предавање у продужним школама, које држе часове своје у зградама основ. школама. А предавања та су, средом и суботом по подне, празником до подне, а осталих дана у вече. Зими по некад се морају лампе запалити и у јутру пре 8 и по подне око 4 сахата. Ово бива кад су најкраћи дани и кад је сувише облачно и мутно време. А Чешка је северније од нас, те су зими дани мало краћи и мело се доцније свањива, а мало раније смркава.

Лампе ове су обично за петролеум. Праг има гасно осветљење и по школама су лампе за такво осветлење. Жишков (пред граће Прага) има електрично осветлење, па су и по школама електричне лампе. На Жишкову у једној школи сала за цртање осветљава се особито лепо само једном електричном лампом. Она је на средини, а испод ње је велики купаст шешир, који баца светлост на плафон откуда се светлост расипа по целој сали и осветљава је тако лепо, да се и ноћу цртати може као на дану.

О другом намештају у учионицама морам говорити засебно о сваком, јер мислим, да ће ту имати много које чега, што ће читаоце интересовати.

Сто учитељев свуда је на постољу. Постоље је негде високо толико да има и један степен док се на њега корачи. Но постоље није само под столом, него се пружа и даље чак испод табле тако, да и кад се на табли ради, стоји се на њему. И ово је сасвим добро, јер онда табла стоји високо те ученици на њој

#) Само су ове наше школе у оном крају, где мало деце има. горње хаљине, које би се у школи скидале, те би сад општина требала то да им набави, да би се имало шта вешати у спремљеној „гардероби“. А докле се у овим нашим школама побринуло и за локал за хаљине, нико се не сети да оставн какав празан локал за кабинет !

УЧИТЕЉ у 87