Učitelj

590 ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

удруживање постави на трајну и здраву основу, знајући, да је у њему једино спас народног учитељ; да ће само њиме уздигнути свој положој, како би најбоље послужио своме идеалу, народном образовању и васпитању, и очувати свој положај у друштву -- положај, који је за сада у сваком погледу постављен. Почетак је ту, али нам тек сада предстоји најживљи рад, да истрајемо до краја и да дочекамо Његове плодне резултате.

Другови и другарице, који улазите у савез!

На Вас се обраћа конгрес, да пружите руке једни другима и задахнути племенитим циљем, да порадимо свима силама на његовом остварењу.

А ви другови и другарице, који још нисте у савезу!

Молимо вав, да нам се приближите, да ступите у савез наш, како би увећали редове наше и помакли наше заједничко дело напред.

Нека умукну страсти и лична неспоразумлења, пред светињом идеала нашег |.

Напред на посао удруживања !

Да живи бугарски учителски савез!

Напослетку је скуп изасланика формулисао своје захтеве у 8 тачака, које ћемо такође нашим читаоцима саопштити. Тако 1). Учитељ да зависи од школског одбора (училишно настолтелство) с правима, која му даје садашњи закон. Одборе да контролише окружни школски савет. 2.) У окружни школски савет да уђу: директори средњих завода у окр. граду, инспектори осн. школа из целог округа, главни учитељ осн. школе у окр. граду, председник стал не окружне комисије, председник окр. суда, окружни лекар и оно лико учитеља, колико има осталих чланова. Часништво бирају сами чланови савета. У нужди, да се позову специјалисте, инжењери и др. 3.) Главне учитеље и директоре осн. школа да бирају сами учитељи на годину дана. Управе школске да се одвоје и то нижи курв за се, а виши опет за се. 4) И окружне и среске инспекторе да бирају учитељи са школским МАРИНА на 8 године. Окружни инспектори да се бирају од лица, која имају више (Факулт.) образовање и 5 год. проф. службе, а срески од лица, која су евршила, средњи завод или су положила државни испит, такође с 5 год. учитељске праксе. 5) Да постоји и у будуће виши просв савет, али без оних 10 лица, која је постављао министар просвете. У том савету да преставља учитеље по 1 учитељ из административног округа. Стални одбор од 6 лица да бирају чланови просв. Савета. Саветека, решења да су обавезна за министарство просвете, које је. пуне