Učitelj

САВЕЗ БУГАРСКИХ УЧИТЕЉСКИХ ДРУШТАВА Је еј да се брине за њих да прођу и кроз Народну Скупштину. 6; Да се уреди правилник у коме Бе бити означено, за какве поступке које казне долазе. Учитељу да се да право, да своју невиност доказује на суду и ако буде невин, да му се плати за оно време, док је без службе био. () Учитељске плате да буду оне, које предвиђа нови пројект законски и једнаке за учитеље и учитељице, било на селу или у граду, и 8) Да се побољшају плате привременим учитељима узев за минимум 120 динара годишње, и да се пусте да полажу испите.

( овим је у главном свршен посао на првом конгресу. Чланови изасланици провели су једно вече заједнички и у најбољем расположењу, а после се разишли положив својим радом на конгресу темељ савезу учитељских друштава у Бугарској. Другом приликом проговорићемо о раду савеза за ово кратко време.

% “ »

Ми поздрављамо ову појаву у нашем суседству и искрено се _радујемо удружењу и у опште напретку наших другова у братском нам народу. Радост би нам била много већа, кад би смо увидели засноване братске везе међу удруженим учитељима оба једноплвмена народа. И прошлост и садашњост казују нам готову исту судбину нашу и нашега племена. Наше је уверење, да ће нам будућност бити сјајнија и сигурнија, ако се што пре ставимо на плодно земљиште узајамне љубави братске и искреног споразума у великим питањима народне нам просвете. Неоспоран је факт, да и ми и они веома мало знамо једни о другима. То је велика погрешка и наша и њихова. Шезнање и необавештеност није никога одвело добру. Нека би једном удружено учитељство пружило једно другоме своју снажну руку, преко које би се у блиској будућности руковала два чила и здрава словенска народа, Срби и Бугари. То би и доликовало пионирима народне просвете — учитељима. Дај Боже ! Ч.

орнтиетиањ == —<=8 фра

УЧИТЕЉ – ; 38