Učitelj

ГЛАСЊИК

ГР Ст пума мм У МИ таг њу Миу и и

НОВОСТИ И БЕЛЕШКЕ

а

Код г. Министра просвете. — Поводом новог „Пројекта о изменама и допунама у закону о осн. школама“ који ј; поднет Народној Скупштини, отишли су изасланици Глав. Одбора г. министру просвете и поднели му мишљење Глав. Одбора о поменутим изменама. Г. Министар је љубазно примио изасланике и саслушао мишлење Глав. Одбора обећав, да ће то мишљење предати законодавном одбору и да ће сам порадити, да у пројекат накнадно уђу оне тачке, у којима се сложио с мишљењем Главног Одбора.

»

Предлог Народној Скупштини. — Г. Марјан Павловић, народни посланик поднео је нар. скупштини предлог о сталном надзору. Предлог се у главноме састоји у овоме: а) да се установе стални срески надзорници 6) Надзорници су учитељи, који су евршили учит, школу а били 12 година учитељи са врло добрим или одличним оценама, в) Надзорнике бира Главни Просветни Савет а поставља их министар просвете. Они имају свој разред. Као награду имају једну повишицу. г) Надзорници обилазе школе најмање три пута у години. ду Надзорницима је дужност да прегледају школе, упућују учитеље у школском раду и оцењују их, казне неуредне кметове — школ. одборнике. ђ) Ови надзорници имаће, кад путују, попутину као и срески чиновници. — (О своме и осталима предлозима који се буду тицали основне школе проговорићемо опширније.

»

Скуп београдских учитељица. — Поводом поднесеног Пројекта. о изменама закона о основним школама бесградске учитељице др жале су скуп 20 јануара у врачарској школи. На скупу је било преко 40 учитељица. Скуп је донео одлуку: да се изашље депу-