Učitelj

НОВОСТИ и БЕЛЕШКЕ о а дицама, 3952 у приватним заводима и 1261 у општинским заводима Наш завод за сироту и напуштену децу, у Београду, има сада око 1830 ученика, пола мушких пола женских. — Овакви заводи јесу прави хумани заводи. Њима се друштво спасава од зликоваца много више и пеузданије но тамницама.

— Т. —

3

Учитељи дечјих игара. Од 1890 па до 1394 год. епремило се је у Немачкој, на нарочитим курсевима, 1487 учитеља и 903 учитељице, свега 2840 наставника основ. школа за руковође дечјих игара. Године 1895 припремљено је 20 курсева у истој цељи а на разним местима као у: Минхену, Штутгарту, Карлеруху, ФранкФурту, Бону, Берлину, итд. Курсеви трају једну недељу дана. Ово су продукти најновије тежње да се укрућена гимнастика замени у основној школи слободним дечјим играма, у којима се деца развијају телесно природније но на гимнастичким веџбањима. По великим градовима у Немачкој подижу се и нарочита игралишта и клизалишта за децу основне школе, а у горе истакнутој цељи. У нас има свуда довољно простора ва дечје игре, само учитељи треба да децу упућују на игру, а нарочито такву где се тело јаче креће.

— вв. »

Библиотене за народ. — У Базелу у Швајцарској има не мање од 12 библиотека за. народ, које дају добре књиге на читање бесплатно. Број читалаца у 1894 години износио је 1408, а узето је те године било на читање 20.202 свеске. У Бечу је ту скоро основано нарочито друштво, за прикупљање многобројних књига које су као већ прочитане вуку људима по кући и оне које су у чијој библиотеци сувишне. Те бе се књиге прегледати и одабрати оно што је неподерано и што има вредности као умна рана, па ће се од тога засновати огромна библиотека за народ из које ће се издавати књиге на читање само проетијем свету а бесплатно. О користима од овога није потребно ни говорити, оне су довољно очевидне. — Када ли ће се и у нас на овоме почети радити 2 Познато нам је, да је била прегла црноречка окружна скупштина да оснује своју окружну библиотеку за народ, но кад су окружне скупштине укинуте престала је развијати се и та библиотека. А