Učitelj

ЗАБАВА И ПОУКА

СТРАРИСКОВ

СЛИКА ИЗ УЧИТЕЉСКОГ ЖИВОТА

пр

Нисам видео човека који би с више поноса носио своје звање. Није то био надувен човек па да не можеш с њим речи проговорити, а није, Бога ми, био ни туњезгало па да пусти да га свако прегуркује Да се најбоље изразим био је, што оно наши веле: и бибер и со.

А. господин, прави господин. Одевен, чист, умивен, избријан Претурио толике године, а шета као паун Сигурно стаје ногом као младић, а прав као свећа. Кад говори — говори паметно и мало по „књишки“. Разговора нема који не би почео од прилике овако:

— Боже, Господе Боже!.. Данас узмем неку стару књигу, колико да се мало забавим. Претурам лист по лист па ти тек нађем на једном месту пише ово...

И онда почне причати. На то што је прочитао надода још, буди Бог с нама, којешта. Памет да вам стане шта вам он све не наприча! Ту је и Наполеон, и Петар велики, и електрицитет с магнетизмом, и метолика 6 дидактиком, и каламљење у процепи на „будно око“, и цар ЈосиФ [. и Максимилијан, и роса, и киша, и 06лаци, и снег, и град, и како треба сушити шљиве и метаморфозу код тврдокрилаца — једном речи: уплете у разговор све што је где било чуо и читао.

Па то није мало да говори, него кад почне не ућути два сахата. Ућутка ти тај и попа и кмета и писара, а већ о сељацима и да не говорим.