Učitelj

те

РУЧНИ РАД У МУШКОЈ ОоСН. ШКОЛИ 659

7) Картонажа (РаррагћеНеп). Код ових радова развија се љубав за рад. Деца веома воле да режу артију и да лепе. При овоме се раду не вежба рука свестрано, али деца науче веома лако и лепо да праве разне предмет. У опште овај је посао више за омању децу, више за нижу основну школу, више за децу која нису у стању да врше тежи рад. И код овог се рада развија ред и тачност као и чистота. Дечја се снага не напреже, сувише а еететичко се осећање развија за оно што је лепо. Овим се радом не утиче много на дечји телесни развитак, али може да буде рад стојећи и да се удеси методички.

То су мисли г. Урбана. Ја тек имам још им то да додам: Кад деца могу овај посао да раде с коришђу, за што не би у вези е овим радом и књиге повезивала 2 Ја, не мислим да се дете изучи потпуно књиговезачком занату, али бар своје свеске и књиге да уме да увеже, било би много корисније.

У вежбањима из картонаже праве со од круте артије све врсте кутија, украсне корпе за собу и многе и многе друге лепе луксузне ствари. Овај би посао могао да поднесе само за наше варошке школе.

Сад долази на ред да ти кажем о оном најглавнијем раду, који у настави ручног рада игра највећу улогу. То је:

8) Слојдово столарство (5164 5сћеге!). О њему је на конференцији говорено ово: Ово је столарство само по имену налик на занатлијско столарство. Олојд (516Ј4) је оригинална шведска реч, те је име добио овај рад од Шведаца. Пошто је и на овом курсу у Бечу уведен по шведским начелима то му је задржато и име шведско. Свуда у Аустрији зове се слојд а у Немачкој га зову „КИ ћегп“. Слојдово се столарство разликује од занатлијског: 1). ЈУ погледу израде предмета. Ми у слојду радимо нпр. кашике, држаљу за секиру. за чекић, маљ, лењир, или просто дрвца за цвеће у саксијама. Док на против мајстор столар, неће се никад овим стварима занимати, јер му се не рентира да их израђује. Отуда ни мајстор не може да буде наставник за ово, јер се ние вежбао у изради ових ствари. 2) У погледу упошребе алатака. Столар многе алатке употребл ује, које ми у слојду не употребљујемо и обратно. У слојду игра главну улогу нож, док на против столар веома мало ради њим. Нож је прво оруђе човеково. Наш сељак никуд не полази без ножа. И то је оправдано. Он му служи и за одбрану и за сваку помоћ. било да направи што год или да исече дрво, пли да поправи што год, што му се покварило. А ими, људи од књиге и пера такође увек носимо уза се перорег. С тога јеи