Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

ПР ЧАКИИ

Књиге Хрватског Педагошко- књижевног Збора ва год. 1895.

Нашим читаоцима познато је да хрватски учитељи, осим учит. друштава сличних нашем Удружењу и нашим месним 360ровима, имају и своје књижевно друштво под именом Хрвалски | Педагошко књижевни Збор. Збор овај издаје ваљана педагошка дела, књиге потребне учитељима и књиге за младеж. Уз то Збор издаје и два листа: „Маргедак“ лист за учитеље и васпитаче и „Зте: лист за младеж. Први лист излази већ 35 година, а други 22 год. Тако дугог века није ни један наш лист. Али и онако обилати рад, као што га је до сад имао Хрв. Педаг.књижевни Збор, у нас није до сад показало ни једно слично друштво. То само служи на част учитељима хрватским.

Рачунајући и она дела која су изашла у више издања, до сада Х. П. К. Збор има преко 70 својих издања. Половина од тога су књиге за учитеље, а половина су «њиге за младеж. То је обилат рад само хвале вредан. Хвала ова још је већа, кад се овоме дода да хрватски учитељи имају, осем учитељских друштава сличних нашем. Удружењу и учит. зборовима, још и свој учитељски дом, а од скора живо раде и за конвикт учитељски.

Рекло би се да можемо позавидети хрв. учитељима на таком раду и успеху. Али не. Завидети је реч неподесна да каже оно што треба да осећамо према таком раду. Брат не треба да за: види успеху брата свог. И ми не завидимо, него се дивимо и одајемо част ихвалу. То заслужује цео досадањи рад тога Збора, | па и рад у прошлој години.

Издања прошле год. радисмо овде да прикажемо читаоцима.