Učitelj

772 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

О А АШ ЕН ____________-___--____- И НЕ

У прошлој год. Х. П. К. Збор штампао је 5 књига : три су књиге за учитеље, а две за младеж. Ми ћемо свакој проговорити неколико речи.

Викомовј 22 ргтгодогпапгрепи обићи и пут итдојп Увојата. Свеска П. Написао др. Буро Турић. Стр. 684, средње 80, цена 1.20 Фор.

Књига ова намењена је учитељима као ручна књига, при предавању свега оног што долази у обим програма хрв. осн шк. из природних наука. Од истога писца изашла је раније прва свеска истог дела, а ова друга је продужење оне прве. У овој свесци су 4 одсека (2—5). У другом одсеку је о домаћим живо. шињама, у трећем о врту, у четвртом 0 гори ч туми, у петом о воћњаку. У сваком од ових одсека говори сеу 4 одељка: о зими, пролећу, лету и јесени. А кад је говор н. пр. 0 пролећу онда је ту изнето све што ће у том год. времену доћи у предавањима природ. наука било у школи било приликом излета: о земљишту, о животињама, биљу, минералима и природним појавима. Писац је у овој књизи изнео материјала доста са потребним упутима; а учитељима остаје да из тога узимају кад им шта треба и колико треба

Наш програм из природних наука у неколико прописује друкчији материјал, али и наши учитељи наћи ће у овој књизи ваљана материјала и упуства за предавања своја. И оно што у књизи има, а што на први поглед може изгледати да нашим учитељима није потребно зато што наш програм то не прописује и то им је само од потребе, никако на одмет. Јерине пр. где се говори о земљорадњи, 0 болестима домаће стоке ит. под. то и ако програм изрично не прописује, учитељ, приликом излета и иначе сваком згодном приликом треба деци да тумачи и објашњава.

Викомодј 2а 2ађам!уће. Написала Антонија Цвијићева, учитељица дечјег забавишта у Загребу. Стр. 240 средње 30. Цена 2

Дечја забавишта код нас су готово непознате установе. Имамо их само у Београду 23 као приватне установе. Некима даје београдска општина нешто помоћи, и то је сва пажња што се поклања деч. забавиштима. Ни држава, ни поједине градске