Učitelj

РУЧНИ РАД У МУШКОЈ ОСН. ШКОЛИ - 855

у коме је покушао да то учини, али је веома мало успео. Он ме је понудио да му га преведем ша српеки. Ако узмогнем, чим се о довуд вратим учинићу. а ти и П. можете, и не чекати на то. Ја вам данас шаљем по један комад тога дела, па ако можете, кори" стите све, јер знате толико немачки. Вама ће бити лако за картонажу, јер знате књиговезаштво. А кад осетите тешкоћу при рендисању и тестерисању обратите се столару да вам покаже, а радите само ове предмете једно за другим, па ће ваш посао ићи већ лакше, јер су методски поређани. Умолио сам директоровог сина, једног доброг цртача (евршио архитектонску академију) да ми ове предмете нацрта. Он је обећао, и чим буде готов послаће ми их, те ћу их и ја вама послати да их и ви прецртате О ручном раду у осн. школи писано је и у нас.

Познато ти је да се у нас највише бавио ручним радом наш "наставник г. Срешен Аџић, јер га је и сам на лајпцишком курсу проучавао. Он је написао „Ручни рад у мушкој осн. школи“, 1886 год. за тим је писао ред чланака у Отаџбини за 1887 г. о истој ствари. То су му два већа делца о овоме ручном раду, поред других чланчића, који су излазили у „Учитељу“ и другим часописима. Тако исто је и други наш наставник, г. Пера Марковић, писао о _ ручном раду веома опширно у „Просветном Гласнику“ за 1887 г. Других омањих чланчића има још неколико десетина по нашим чавописима, али су од мање вредности, јер су површно писани. У других народа има читава књижевност засебна о ручним радовима Ви, што располажете тим благом, што знате стране језике, можете · читати и те друге радове из светске књижевности. Најбоља су дела по овој ствари ових немачких писаца, које ми је г. Урбан препоручио : ·

Вгшз А, Гле Зећшуегкабее та тег Уегрт по та дет (еотеНаећеп Олње.

_ еће, МЕ 80 Тагејп. У/леп, Наде, 1886 (1. 1.50). __ б!аизоп-Кааз, Џрет Фе Ме дег ртакизећел АтђеЊеп 46 Фег Тота зећие Уоггаг. Прездеп, 1875 Епт Нидо, Зрте! пад Атђењ ОпбетаЊепде Везећасппсеп ппа апгерепдеп 5реје На Фе Ктдет ре. Од пстог, Пег Рарратђенег, Атенипо 217 Кетбоппо аПег Атб Рарратђен. - Од истог, Пег Фешвзеће Напфетаћена — Опбетеће т Теомле плд Ргах: Хуептаг 1883 __ Вамћ ппа' Медегтеу, Фе Зећштеткећан. Етен Генгадеп зар Ени то дег Еесћомзећеп АтђеЊећ т Фе Зећше, МИЕ 103 емашегтпдеп Ађдипсеп. Зајотоп Обо, Атђевећше опа УоПкввећие. УУепђете 1851 5. Џграп, Озт Напзејз та Рапетагтк ипа зете Уегрјавлипо т По звећ]езтзећеп _ Моћ ап здааавмеје. Оррејћ 1882.