Učitelj

се сл с>

РУЧНИ РАД У МУШКОЈ осн. ШКОЛИ

Од истог, Гле Кпађеп Напдатђењ Мегјофвећ сеотдпеје Уомасеп-бапт те тит Апетацпа ештасћег НојатђеЊел.

Џгбаи, ВаџшћоТег, Мау ипа Кгефтећ, бег Напдтетокена-Цлбелеће 6 Кпареп. У/леп.

Од истих, Пег Напдатђена-Џибемеће у де тапћеће Јисепд, шта Убјдипћетјеће 1п дег Зећше. Улеп 1885.

Могао бих још много да вам ређам дела, која говоре о ручном раду, али је и ово доста за онога, ко хоће да се упозна с овим питањем. Ова дела, која вам напоменух, држе се за данас, код њих, да су међу најбољим и с тога их теби и П. препоручујем. Ако желите да их набавите, јавите ми, ја ћу учинити и послати.

Јављаш ми да се у твоме крају од учитеља занимају ручним радом, радом са тестерицом. г. г. М. Љујић, Јован Милијевић (ради и дуборев) Павле Стојановић, Јевта Милошевић, Тодор Илић, Јовам Ивановић (ради и дуборез), а од ђака нишке уч. школе орђе „Јовановић п Александар Мтлијевић, па желиш да ти јавим који у моме крају раде овај ручни рад — тестерицом. Ја то овде и чиним Раде г. г. Илија Ђорић, Вукашин Пешровић, Никола Крстић. Јеремија Марковић, Живан Милосављевић, Драгутин Виторовић, Јордан Јовановић, Воја Мистамловић. Цветко Петуровпћ, Трајко. Рис тић и Благоје Илић. Имам ного њих, који раде дрворев тестерицом али нису учитељи, те их и непомињем. Трајко Ристић спада међу овима као највреднији, јер ради и столарство, Тако је сам направио тезгу столарску и једну ветрењачу, а већ у велико ради ђерзонке кошнице и рамеве за исте.

Тако сад знаш од прилике колико нас има, који се трудимо ·_ да из ничега створимо ишта,

За сад сам довршио готово о свему, што сам желео, да ти кажем са овог курса. Данас сам и испит полагао. 15 ог завршиће се куре им ја ћу одмах вечерњим возом отпутовати у Београд. Тамо ћу се јавити и г. Министру, да покушам не би ли могао учинити што за ручни рад Ти ћеш морати да будеш на дужности и кад тамо приспем. Затражи одсуство од управитеља, те ако ти дозволи дођи у Н. да се видимо, у осталом ја ћу ти се и из Београда јавити, па ме можеш и дочекати на станици, а дотле буди здраво.

твоме другу