Učitelj

РУЧНИ РАД У МУШКОЈ основној школи 857

У ЕРЕ РТОО

Београд, 17 августа 1895 г. Драга М!

Колико задовољство осећам што сам опет у својој отаџбини ти не можеш да појмиш, Још сретнији и задовољнији сам данас, кад могу да ти јавим да сам за нашу ствар успео код г. Министра Просвете. Данас сам био код њега. Распитивао ме је о свему што год му св учинило као важније о курсу и ручним радовима. Колико год сам умео казивао сам му и објашњавао. Он рече: „Ја сматрам ручни рад, као насушну потребу данашње основне наставе.“ Молио сам га да пробе ради заведе на мах којој школи ручни рад у којој бих ја предавао. Рече ми да ће то у крајњем случају учинити, али он мисли да би згодније било, да спреми двадесетак учитељских кандидата, с којим би се идуће школске године опробало. „Да даље идем и изучавам други правац, држава није у стању да ме пошље, јер нема буџета, али и с овим се може пробати. О овоме вели г. Министар, ваља добро да размисли, а сад баш не може,

Е пошто ради на учитељском распореду, али ће ми свакојако дати прилике да још ове године опробам с ручним радом у школи."

Дакле као што видиш, наша је ствар у неколико отпочела. Боже помози! Ша ћемо кроз коју годину у многим школама имати ову благотворну установу, јер ако је и коме ручни рад потребан за цело је нама највише. Имао бих још о много које чему да ти пишем али то остављам за други пут, јер сам за ових последњих пепесет дана и сувише много писао. За све, што год ти се учини неравумљиво, молим те да ми пишеш, а тако исто и нашим друговима кажи, да и они учине. Сад ће настати најзгодније време да се ово питање претреса опширније. Мислим на наше учитељске зборове. Ја једва очекујем те зборове, те да на њима агитујем за свету ствар. Очекујем од вас двоје (тебе и П.) то исто.

Питаш ме, којим сам се делима служио проучавајући овај рад. Поглавито сам се служио својим белешкама са конференција — на курсу, али сам употребљавао и сва она дела, која сам тиу УП пи-

5) Г. Министар то није учинио, али је учинио вредни и предузимљиви зајечарски збор Учит. Удружења, свршив код писца ове расправе курс из картона“ же, о свом трошку. О Ускрсу је основано и нарочито друштво, „Удружење за завођење ручног рада у мушкој школи“, које смера да приреди летос, о вели-_ ком школ. одмору, већи и скупљи курс из слојдовог столарства. Г. Министар Просвете одобрио је правила овог удружења и оно је већ одпочело рад. Председник је Удружењу г. Јован (С. Јовановић, учитељ на Дервену, и писац ове расправе.

Референат