Učitelj

новости И КЕЛЕШКЕ 869

мила овај предлог и решила : да прирез школски за ову годину буде срески прирез, који ће износити 60). Школски прирез у неким општинама износио је 80, до, и 109). Кад је постао срески прирез, знатно је мањи а ту је добит и за грађане.

Од сада ће престати све зађевице и честа тужакања између учитеља и кметова, што ће само служити на корист школе и учитеља. ;

Овај поступак начелника г. Цекића за похвалу је. Ми, учитељи у срезу мачванском, за ово имамо да му благодаримо. Ово износимо на јавност неби ан и други срески начелници пошли тим путем.

22—17. 1896 жЖ. 0. К.

ж

Одбор за подизање споменика пок, чика Љуби Ненадовићу образован је у Бранковини где је п. Љуба сахрањен. Одбор су образовали ђаци там. основне школе. Председник је одбора Димитрије Ј. Соколовић, учитељ а благајник С. Д. Петровић, свештеник, оба у Бранковини. Одбор се обраћа за прилоге на првом месту српској деци — ученицима коју је покојник тако волео. Прилози се шиљу благајнику.

Наредно Здравље. Већ је друга година како српско лекарско друштво издаје Сриски Архив за целокупно лекарство, стручан лист за лекаре. Од ове год. уз овај лист иде и додатак Народно Здравље, лекарске поуке народу, популарни чланци о разним болестима и чувању од истих. Како се у народу врло мало води рачуна о здрављу то мислимо да би овај лист свакоме писменом добро дошао. На учитељима је да се што више заузму за распростирање истог. Лист овај излази једанпут у месецу у свескама од два табака а по потреби и са сликама. Стаје само 4 дин, на год. Претплата се шиље г. др. Милану Јовановићу — Батуту — Београд, а може се претплатити преко Гл. Одбора.

ж

Споменик Ивану Филиповићу. Последња главна скупштина „Хрватског педагошког књижевног збора“ у Загребу донела је одлуку да се пок. Ив. Филиповићу подигне споменик, који ће бити саграђен од мрамора а постављен у дворани Хрватског учитељског дома у Загребу. Чим ову одлуку надлежна власт одобри, позваће се учитељство на прикупљање прилога за овај циљ. — Велики покојник, који је и хивио и радио за учитељство и за школу, потпуно је заслужио

да му се учитељство овим одужи. +

Педагошки семинар. На загребачком свеучилишту отпочиње другог семестра ове шк. године да ради педагошки семинар под вођством познатог педагога дра Ђуре Арнолда. Док други народи по приликама среенији и културнонапреднији у велико спремају терен, да се створи и педагошки факултет, дотле се ми морамо да задовољимо с једне стране радошћу, што је Загреб дочекао једно давно жељену и погребну установу, педагошки семинар, а с друге стране надом, да ће и Београд скорим такођер стећи споменуту установу.

Поздрављајући нову установу, педагошки семинар на Загребачком свеучилишту напоменути нам је, да је за сада ограничен рад тог семинара. Његова је задаћа за сада, да се позабави средњим школством. И ако је, као што рекох, рад тог семинара ограничен, ипак је значајан по општу педагогију. Овај ће семинар постепено да отклони јаз, који је делио ниже школство од средњег т. ј. приближиће средње школство принцинима педагошким, којих се до сада држало само елементарно (ниже, основно) школство До сад су средње школе већим махом биле