Učitelj

568 БтАСНИК

ж

Учитељи и пољека нривреда. — Министарство Народне Привреде прибавило је потребног сазнања о томе, како су многи учитељи основних школа отпочели живо да раде на уређењу школских вртова и лозних расадника, као и на увођењу угледних радова из воћарства, плеларства и других грана пољске привреде.

Услед овога, а с! погледом на то, што овака радња, кад се систематски уреди и успешно развије, мора имати најповољнијег утицаја на унапређење дотичних привредних грана, умољен је господин Министар просвете и црквених послова од стране г. Министра Народне Привреде, да би изволео г. г. ревизорима основних школа издати потребна упуства о томе, да нарочиту пажњу обрате на уређење школских вртова и остале радове г. г. учитеља основних школа, које они предузимљу у циљу унапређења појединих грана пољске привреде, па о томе да поднесу извештај.

__У исто време умољен је Г. Министар просвете и црквених послова, да бп изволео наредити и учинити што је потребно, те да они учитељи, који се буду одликовали у привредним пословима ове врсте, пе остану без заслужене награде; а г. Министар Народне Привреде изјавио је готовост да им сад од своје стране ода заслужену награду учитељима за услуге, учињене пољској привреди нашој.

А како је за рационално уређење школских вртова и успешно и привредних радова, намењеник за поуку пољопривредничког подмлатка и углед околним пољопривредницима, потребна не само стручна и усталашка снага него и дуговремена и непрекидна радња у правцу, који води намењеном циљу — то је у исто време умољен т. Министар просвете и црквених послова, да би изволео наредити што је потребно, те да се они учитељи, који се одликују угледним привредним радовима, а нарочито уређењем школског врта, не премештају без

преке и неодољиве службенс потребе. у Љ ж

Посетили Београд. Наставници основних школа из Сићева, Малче и Островице (окр. нишки), Прокупља; Јеловика, (окр. крагујевачког), Кутлеша (окр. врањски), са својим ученицима дошли су у Београд о Тројицама те се упознали са престоницом, разгледали све знаменитости, тврђаву и т. д. Од колике је вредности овако упознавање своје земље то сваки зна а желели би смо, када би сваки наставник бар своју околину пропутонао. Наставници, који су учинили ове излете, заслужују сваку хвалу. Само би неки од наставника ових прерано "много већу пажњу да обрате на ред и чистоћу ђака.

~ . ~

Нов начин купљења школског приреза. Да би се отклониле сметње од школе, да би школе биле на време снабдевене са свима нужним потребама и да би једном престале оне силне злоупотребе о прирезу школском од стране појединих кметова; начелник среза мачванског у округу подринском г. Мил Цекић, позвао је 21. априла у Богатић све управитеље и учитеље неподељених школа, а истог дана сазвао је и среску скупштину. Прво је од учитеља узео целокупну цифру расхода која се има утрошити по буџету за ову годину. Договорио је се са учитељима да ће он настати да прирез школски у овом срезу буде срески прирез, Да га кметови редовно купе уз порез и предају среској благајни, а благајна ће предавати псти школском одбору. Благајник школски не може никакву набавку за школу извршити без споразума са управитељем школе. Затим је одмах позвао чланове среске скупштине. Објаснио је скупштини, како је за школе боље да их срез издржава. Школе ће бити боље уређене и снабдевене. — Скупштина је при-

у