Učitelj

872 РАД ХП УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ

Лаза Обрадовић мисли, да би боље било, да се сад о расправи поведе начелна дебата, како би „Одбор за Дом“ имао довољног материјала, да донесе своје решење по истом питању.

Пера Лукић. Пошто је расправа „о Учитељском Дому“, судбоносно питање и од кога зависи опстанак нашег капитала, придружује се Лазином мишљењу.

Лаза Обрадовић остаје при своме предлогу и вели даје он за једну дебату а не за две.

Љубисав Јовановић вели да се упути прво „Одбору за Дом“ па после да се дебатује.

Милутин Аранђеловић противан је предлогу г. Јовића, већ тражи да се установи учитељски фонд, из кога ће се потпомагати учитељске · породице.

Мих. Станојевић моли да се скупштина врати на прво решење, а то је, да се расправа упути „Одбору за Дом“.

Преседник се објашњава са Мијаилом и вели: кад је овако почето, нека се дебатује а после одборског прегледа дебатоваће се опет при специјалној дебати.

Јовић вели да је овај неспоразум с тога што има скоро половина чланова, који су против „Дома“, али због оних који су за, ред је да се пошље извештајном одбору, да се после дебатује.

Сава Шибалић наводи разлоге противу предлога „Пожаревачкога з360ра“ и г. Јовићевог, и вели да су неостварљиви, већ предлаже Скупштини, да се установи „Учитељски Фонд“, са улогом од два.динара и тако ће породице учитеља, после 10 година имати онолико пенсије, колико! им даје и држава.

__Веља Павловић Господо, из расправе г. Јовићеве види се да је циљ · Дому та; да се сазида једна зграда, која ће се давати под кирију и од те кирије да се установи фонд за издржавање уч. сирочади. И ако је ово лепо, опет може нешто лепше, нешто племенитије да буде. Ја би за циљ Уч. Дома ставио ово:

Да би учитељи имали што мање брига и да би са већом вољом и што успешније радили у школи треба установити Уч. Дом, коме би била циљ да синови и кћери српских учитеља добију прилике да се примерно васпитавају и образују, а да њихове родитеље много јевтиније стаје но што би плаћали на ма ком другом месту. А да је нуждан овакав Дом — Конвикт — наводи неколико примера.

П-иреседник моли Скупштину, да сад говоре у начелу само о овим пи. тањима : Треба ли нам дом. Да ли тај дом да буде као какав пансионат, иди да се подигне зграда од чијег би се прихода помагале сиротне учитељске породице и од ког би био образован нарочити фонд.

Војин Љешевић. И он је да се прави „Уч. Дом“ наводећи разлоге за то и предлаже већу штедњу у садашљим издацима. Зидањем дома имао би се на штедњу и сигурне приходе. 6

Он би био и за фонд, али кад би нам се новац осигурао, да га нико не би могао дићи. ј

Тодор Костић. Противан је зидању дома у данашњим приликама и моли да се стави на гласање.

Крета Јонић је за дом по Јовићевом предлогу а противан је фонду.

Димитрије Милентијевић и он је за „Дом“ по Јовићевом предлогу. :

Светнелав Ивковић— је да се подигне „Дом“ али не сада већ доцније, када се капитал буде умножио.

Дим. Илић говори:у прилог мишљења Св. Ивковића, и моли пресед-. ништво, да стави исто питање на решење. :

Живојин Поповић саопштава решење крушевачког збора који пред лаже да се установи фонд по Шпбалићевом мишљењу.