Učitelj

РАД ХИП УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ 873

Васа Терзић је за фонд, коме да буде основа саданњи капитал.

Срета Лазаревић, Расправа Мих. Јовића о по дизању учитељског дома, има 1 добрих и лоших страна; добре су јој стране те, што се и Јовић јако брине, да се што боље осигурају учитељске породице. А лозне стране његове расправе јесу ове: По његовој расправи види се да би то било неко луксузно здање. Јер кад овако луксузно стоји у расправи ондаће у ствари још лукеузније бити. А ми смо сад у таквом добу, да сузбијамо сваки луксуз и свако расипање. Правити здање са неким украсима и т. д. то стаје новаца а ми смо сиромашни па с тога је за то, да се ово одгоди.

Војислав Катунац је против фонда, говори за дом, брани Јовићев предлог.

Владимир Радојичић. Противан је пансионату и дому, већ предлаже да се заузмемо да се повиси пензиони фонд.

Петар Лукић тражи да се установи „Учитељски Фонд“ са улогом од два динара месечно као основицу, а у случају смрти пре времена, могу се њихове пбродице издржати из садашње имаовине и фонда пок. Гавриловића.

_ Милија Ракић. — Он није за садљ, да се зида „Дом“ већ доцније, када би се створили и увећали извором и тиме капитал увећао.

Јовић одговара г. Ракићу односно времена, и "вели, да се неће „Дом“ зидати донде, докле се не буде скупила онолика сума, која је потребна за предузеће именоване цељи.

- Стева Илић. Говори у прилог г. Јовићевог мишљења „о Учит. Дому“.

Крета Божовић. Налази да је ова дебата саветујућа ради лакшег рада а не ради решавања, с тога ће о тој ствари говорити доцније.

Илија Миљковић. Говори у прилог г. Јовићевог мишљења и предлога „0 Дому“.

Путниковић. Побија разлоге пОворника и ораниоца пансионата и фонда, а утврђује Јовићево мишљење.

Преседник пита хоће ли се говорити још: Има два говорника, или да се расправа упути „одбору за Дом.“

Скуп. реши : да се упути одбору.

Мреседник даје 15 м. одбора.

После одмора 6

Подпредседимк отвара састанак и позива секретаре да прочитају записнике Ги ПО састанка држаних 30 јула 1895 год. 5 -

По прочитању 1 записника подпредседник пита: има ли ко шта да примети;

Илија Миљковић примећује, да у записник није стављено да је председник преставио чланове суда општине града Пожаревца. : Скугштина усваја ову примедбу.

Владимир Радојичић примећује, да је требало ставити у записник; колико се је њих уздржало од гласања при бирању председника скупштине.

Скушштина усваја и ову примедбу.

По прочитању записника П састанка подпредседник пита: има ли ко шта да примети на записник >

СОкушштина прими записник. ·

Потпредседник јавља скупштини, да је Извештајни Одбор готов са неким молбама и предлозима и позива известиоца Јову П. Јовановића да прочита молбе, предлоге са мишљењем Извештајног Одбора.

Известилац Јова П. Јовановић чита молбу удове Илије Бирчанина бив. учитеља, којом моли за редовну помоћ њој и њеној деци.