Učitelj

858 ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ

таких ситница. Но да, чињене се неке поправке — мењане су слике на ксрицама и за корице је узета финија хартија, док је хартија унутра за писање остала рђава као и пре или је узета много гора !

Чешке школе имају свеске за писање врло добре. Хартија је довољно дебела и глатка, линије су подесне. Неке свеске имају на свакој страни с десна једном усправном линијом одво јено место за 2—8 прста. У таким свескама ђаци пишу редове само до те усправне линије. Празнина с десна оставља се за поправке. Погрешке које учитељ означи, ђак после поправи, тако поправљену реч или реченицу напише на оном празном месту с десне стране. Овако поправљање погрешака веома је корисно. Ђак ће на тај начин своје погрешке у писању добро уочити и запамтити. Кад, пак, зна да сваку погрешку мора поново написати, писаће пажљивије.

Наставна срества. — Докле се код нас у настави матерњег језика употребљава као наст. срество готово само словарица и о зиду виси штица, а све остало се ослања само на учитељево казивање и ђачко слушање, дотле чешке школе имају разноврсна настав. срества за матерњи језик. Од тога највећи број и најразноврснијих наст. срестава има за стварну обуку и за

· читанке.

За стварну обуку и за објашњавање чланака из читанака "има толико разноврсних наст. срестава да их ја овде ни побројати не могу. Поменућу само нека. Тако н. пр. имају слика које престављају пределе и радње у четири годишња времена, слике појединих радња пољопривредних и занатлиских. Имају моделе разноврсних справа и алата пољопривредних, занатлиских и др Све у малом израђено, али у свему онако, као што су справа или алат, што их људи у раду употребљавају, као: чекић, тестера, мистрија, цигла печена и непечена, длето, лопата, мотика, ашов, и т. д. Имаће, мислим, преко 150 разних модела справа и алата. Што год од алата учитељ помене у стварној обуци или читанци, има да покаже на малом моделу. Сем тога, имадр. разних збирака такође за стварну обуку и за чланке у читанкама.

Слика има које су издања чешка, а има и немачких издања. Њи ма су снабдевене довољно све школе. Модели стају доста скупо, купљене збирке такође и ја сам их ређе налазио у школама. Али сам чешће налазио по који модел који је учитељ сам израдио и по коју збирку, коју је сам учитељ скупио и уредио. Налазио сам