Učitelj

- ПРВА УПУСТВА " 901

4

са свим један уз други или међу њима има неког размака и одређених граница» Колико је одстојање између крајева >

2. Јесу ли куће у оваким селима без рада растурене или су тако поређане да село има улица или шоровег Је ли само једна главна улица у селу (поред друма) или две-које се секу у облику крста или их је више:

По овим шптањима треба поглавито испитивати села са зби. јеним кућама. У њих спада сва источна Србија од Мораве на пе. ток, за тим ппротеки и већи део нишког округа, Доња Морава, Подунавље и Мачва.

в.

1. Особито је је потребно проучити што више села са Цр· нога Врха и она са јагодинске и кра'ујевачке стране, за тим села на западној и источној страни Гледићских Планина (Самар, Тиква,и Татарна' на левој и десној обали западне Мораве од Чукојевца до Крушевца, села око реке Расине и на северној и јужној страни Јастрепца. Поменуги крајеви су међе између села са збијеним и растуреним кућама.

2. Може се и у крајевима, где су села са кућама, које су

"удаљене једна од друге наћи село са збијеним кућама и обрну-

то. Такви су случајеви особито важни и код њих треба најпажљивије испитати: положај села, порекло становништва, његове задружне прилике и постанак села.

3. Поред поменута два главна типа села има их која чине прелаз и у којима су куће даље једна од друге, али не онако далеко као у селима ужичког и рудничког округа или Горњег Подриња, Најтеже је утврдити села овога средњег прелазног типа и за то је потребно да проматрач, коме су позната села у ужичком и рудничком округу или Горњем Подрињу каже : јесу ли куће у селу, које проучава, онолико далеко једна од друге као у поменутим крајевима. Али је у сваком случају потребно измерити одстојања бар између неколико кућа.

= Осим тога, у оваким случајевима ваља се обавестити, да јаче збијене куће не припадају једној породици, која се изделила» Да се у опште не могну у селу издвојити групе кућа, које су ближе, а припадају разним породицама; Да овде није било раштркано село, па око његових кућа постајале нове и тако се уметањем нових кућа између старих раштрканих развио овај средњи, прелазни тип села»