Učitelj

ПРВА УПУСТВА 963

4. Служе ли плевње само за смештање сламе, шаше и сена или се у њима и стока држи

Јесу ли плевње у двору или су све сеоске плевње заједно изван села2 Ако је последњи случај, бави ли се који члан породице дуже код плевње и шта тамо ради.

ТУ. Појате или станарнице, (Станови, стајнице, салаши, бачије И пивнице.

.· Имају ли сељаци своје појате (источна Србија и нови у или станарнице (западна Србија); на ком су И колико су удаљене од села 2

Има ли појату свака сеоска кућа: Има ли сељака или сеоских кућа које имају две или више појата или станарница. Колико појата има цело село.

Помештају ли се појате и зашто;

Од чега се граде појате и шта има око њих (трла, справе за бућкање и т. Д.) У

Ко се од чланова породице бави код појата или станарница, колико времена, шта ради:

2. Мма ли у околини црновуначких појата и на којим местима > Колико има Црновунаца (Ашана, Карагуна, Куцовлаха, Грка, Аромуна) и колика су им стада: Праве ли качкаваљ или продају млеко другима; Коме продају своје производе (сир, масло, вуну, овце) > Колико се времена задржавају на тим местима; Долазе ли одавно на места, на којима су сада" Куда слазе преко зиме:

Ваља или посетити или распитивањем сазнати за сна места, на којима има Црновунаца или их је било.

3. Имају ли сељаци колебе (салаше) у пољу, од чега се граде, на што служе, колико времена и ко проводи у њима 2

4. Какве су то зградице куће и чему служе:

5. Има ли село пивнице (или земнике); Која села у околини имају пивнице> Колико их имају поједина села» Кад сеи колико сељаци у њима баве; Јесу ли пивнице у виноградима или изван њих > Како зову групе од пивнице (пољане у Жупи)г

У. Приче и тумачења о изменама села, заселака и њихових крајева 1. Има ли прича, којима се тумачи име села, засеока или крајева 2 ; Да нису досељеници, који су засновали село, дали му и име по селу, из кога су они: