Učitelj

932 РАД ХП УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ

пак у бољим приликама пак би још лакше могли) то остварити. За тим наводи изворе из којих би се могло за 3 године добити бар [60.000 динара са којом би се сумом могло отпочети зидање дома. Даље вели да није пи нужно целу зграду зидати већ прво једно оделење. Осим тога г. Стефановић рече да је с васпитног гледишта боље дати децу једном организованом друштву, код кога су сви услови за правилно васпитање него код појединих неваљалих људи и жена на шта се чешће наилази. Апелује на сеоске учитеље, јер вели да је за њих боље да даду децу у конвикт где ће у свему бити сигурна те их за то и не морају чешће походити као по паланкама где су деца изложена опасностима. у

Јовић вели да не треба тражити од државе да повећа пензије јер ни он не може све. Даље говори о рђавом стању чиновничког фонда. Што се пак тиче тога да ли ми можемо подићи дом или не г. Јовић наводи једно словачко и хрватско друштво и Србе преко Саве и Дунава који не само што имају своје зграде већ плаћају и учитеље па и професоре.

Љубисав Јовановић вели пошто имају два мишљења треба да се реши по чијем мишљењу да се говори.

Лаза Обрадовић кад би се једном родитељу понудило 20—30 динара помоћи или сјајни услови на страни где ће своје дете послати, он ће га вели задржати код себе па'и ако је мала помоћ. На основу тога он је против конвикта. Даље говори о дому: за што му се у први мах чинило као нелостојно бринути се само о материјалним средствима али, вели, пошто наше удружење треба и материјално да помаже своје чланове те се услед тога мора и новаца имати, то је мишљења да се он најлакше могу добити онако како је г. Јовић изнео.

Нотпргдеедник није ни за једно ни за друго т. ј. ни за конвиктни за Јовићев предлог, већ тражи да се поради те да се увећа удовички фонд и на тај начин да се даје већа пензија. Даље говори да ми ни мало нећемо штетити државу на тај начин јер ми о( ње ништа друго не узимамо до свој уложени новац.

Мих. Станојевић брани одлуку извештајног одбора.

Милан С. Смиљанић вели да је најподеснији начин да се што боље помогне учитељ. сирочади онај ког је изнео г. Јовић јер о новца који се отуда добије указиваће се права и нужна помоћ. Противан је већој пензији и давању већег процента што на тај начин сирочад млађих учитеља, који су имали мању · плату па према томе и мању пензију, неће добити ни онолико колико је потребно за најнужније потребе, док међу тим сирочад старијих учитеља и ако су у бољим околностима имаће бољу пензију. :

Димитрије Димитријевић вели да он није за Јовићево мишљење већ повећање пензије. : |

М. Аранђеловић : Противан је конвикту а тако исто и Јовићевом предлогу и мишљењу одбора за преглед расправе о учит. дому који је предложио да се оснују акције. Вели да је врло несигурно зидати дом јер ми можемо у некој вароши дом сазидати па доцне та варош ла почне опадати и онда дом губи цену "Гражи да се повећа пензија. 5

Сава Шибалић противан је Јовићевом предлогу јер вели да ће за исти требати на |, милиона динара. Још ако отиптина београдска не да плац на добром месту онда још више нема смисла да се дом зида. Тражи да се улаже у РОН из кога ће се давати помоћ учит. сирочади.

Мих Станојевић вели да треба само да се говори о дому и да се не удаљавају од,главне ствари. Даље вели да би он могао измислити неки начин на којиби се могло помагати сирочади, али томе овде нема места јер је реч о дому.