Učitelj

НЕРВОЗНОСТ КОД ДЕЦЕ 955

Али нигде у Јевропи нисмо видели тако лепог и красног народа као у Женеви, нити тако снажног и здравог становништва као у Шведској, у Штокхолму, где су све баште тако исто пуне деце. Знам да ће ми се одмах ставити примедбе.... А клима: Да, тако је. Па ипак све наше (руске) вароши налазе довољно срестава да-построје клубове, где се одрасли скупљају ради забаве и да по целу ноћ играју карте. То исто друштво дужно је, на захтев матера, да у свима већим местима построји простране сале где би деца могла трчати и играти се. У таквим салама вентилација треба да је изведена до савршенства.

Игре и покрети за телесни развитак дечји тако су исто важни, као храна и пиће, одело и ваздух Игре и кретања у природи су дечјој, то је прека потреба за децу. Ти покрети не могу ни од какве штете бити, јер мало троше снагу живаца, а припомажу да се мишићна снага развије.

Дечју игру не може заменити никакав телесни рад, н. пр. копање леја или чишћење путања у башти, поливање цвеђа, прављење јама за сађење и др. Сличан телесни рад већином није. за малу децу, лако их умори и истроши организам њихов. · За малу децу тражим неограничену слободу игре, по могућно_сти на отвореном ваздуху. Не велим да дете никако не треба учити језику и никаква му знања не давати. То не, али не треба га посадити за стб и прихватити се наставничке дресуре, "развијати и вежбати искључиво радњу мозга у времену, када је потребно и од свега корисније тело развијати, мишићну снагу вежбати. Све у своје време. Период умног развитка долази доцније. У првом добу дете и играјући се може много којечему да се научи; за време шетње можете га очигледно упознати с околном природом; без великог умног напрезања оно може много да научи, па и да чита. Пре свега осталог, у првом добу, треба се постарати о тглесном васпитању, коме за основ не. - може служити ни телесни ни умни рад по плану, т. ј. учење. Биће времена да се дете и једном и другом раду приучи. У овом | . првом добу најкорисније ву игре и телесна вежбања.

Матере ! Спасавајте поколења што настају. Само поред правилног телесног васпитања то ђе бити младићи, способни потпуно и за телесни и за умни рад.

РЕН ~ ==