Učitelj

ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ

У СРЕЛЕ ДАКС

(НАСТАВАК)

10. Ручни рад

Ручни рад за женску децу обавезан је, за мушку децу није. Као необавезан предмет заведен је само у неким мушким граћанским школама. :

· Женски ручни рад у нижим разредима осн. школе у главном се учи као и код нас. Само се ревносније учи, па више и_ боље научи. У вишим разредима основ. школе и у грађанској школи налазио сам много боље женске радове, него што их имају наше више женске школе. Нарочита се пажња обраћа да се цртање доводи у везу са женским ручним радом. Грађанске жен. школе по негде имају нарочите собе за радионице. У њима су нарочити столови за рад, за кројење, наслони за ђерђеве и по која шиваћа машина.

Не разумем се много у жен. руч. раду, те не могу опширније и подробније о том ни говорити; али не могу, а да нашим учитељицама нарочито не истакнем за углед једну вредноћу _ чешких учитељица. Оне се много више труде да што боље рад покажу ученицима својим. Код неких сам налазио цртеже којима се објашњавају разни жен. ручни радови (н. пр. у контури · нацртане чарапе с обележеним деловима и називама истих, цртежи разног кројења и др.); код других сам нашао збирке разног шивења (на комаду платна разни швови, састављање и крпљење); код трећих збирку разних почетака (Н. пр. шара за чарапе, чипака и др); код неких опет збирку у којој је разно