Učitelj

ТРЕБА ЛИ И ЈЕВРЕЈИ ДА УЧЕ СЛОВЕНСКИ ЈЕЗИК 973

Да видимо прво, шта веле заступници мишљења да Јеврејчад не треба да уче Словенски Језик. -

Они разлажу, да се Словенски Језик учи у основној школи зарад црквеног певања и читања црквених књига, и како Јеврејчад не певају у нашој цркви, нити читају црквене књиге, то. им не треба ни Словенски Језик. Сем тога, на Словенском Језику проповеда се само вера наша, и кад би Јеврејчад учила тај. језик, нагонила би се тиме, да уче и веру нашу, а то не сме бити ни по нашем уставу, ни по уговорима међународним. –И то су им свеколики разлози, којима бране своје гледиште.

Мени се чини, да је то гледиште једнострано, и не почива на јаким основама. Покушаћу, да га обеснажим.

По програму за основну наставу, и упуству за извршење његово, који вреде данас, цељ је Словенском Језику у основној школи двојака :

1, „... да ученике упозна са словенском азбуком ти језиком, којим се врши наше богосљужење, у исто време, да ученицима олакша разумевање молитава “ црквених песама, које се уче у основној школи“...;

2. „... да ученике веџба у читању нашег старог правописа“.

У програму за Словенски Језик, у тач. 3., стоји: „ Читање чланака, писаних старим правописом српским“.

Из овога се види јасно, да цељ наставе у Словенском Језику није само религијска, него и световна. А задатак основној школи је: „... да наставом и васпитањем шири по народу основе знања, вере и наравствепости, и да спрема ученике за грађански живот, и ва учење у средњим школама“. ')

Према овако јасно истакнутим цељима основне наставе у опште, и Словенског Језика на по се, могли бисмо стати и од мах решити постављено питање, али, да пођемо још корак даље.

Браниоци мишљења, да Јеврејчад не треба да уче Словенски Језик, зачуђено питају: Зар они да читају у Словенској Читанци:

1., „Во имја отца и сина и свјатаго духа о. стр. 24 2., „Господи Исусе Христе, Боже наш...“, стр. 29.

8., „Вјерују во јединаго Бога, отца...“. стр. 30.

4., „Спаси ни сине Божји....“, стр. 45., 5. 6. (

,

>

„Јелици во Христа крестистесја + и. стр. 465. „Једин свјат, једин Господ Исус Христос...“ стр. 48. Рождество твоје Христе Боже наш...,“, стр. 49.,

, ,

2:72»

1) Види Наставни Програм, стр. 3., Упуство за извршење његово стр. 7—8., и чл. 1. закона о основним школама.