Učitelj

И РОБОДОА ВА ЊВ 139

чам, раж, овас, ељду и просо. Од домаћих животиња држе коње, овце, краве, свиње и домаћу живину а коза немају. Занимају се земљорадњом највише. У место волова чешће пута упрегну коња у плуг, што код нас у Србији врло ретко бива.

Пропитивање.

После овог разговора ја предложих моме другу, да пропутујемо Срем унакрст али разним путовима, па да после приповедамо један другом шта смо на путу све опавили и познали, на шта је разуме се, он одмах пристао, јер човек може заволети боље само оно, што добро познаје, а ми треба да познамо и да осећамо за све што је српско, па да се може за нас рећи: да смо добри Срби.

При растанку утврдисмо да путујемо по Срему, он жељезницом а ја лађом, и да се опет овде у Београду састанемо.

— Ја сам приспео, одмах, после једно пола часа путовања у Земун, који се види из Београда. То је најближа, варош сремска до нас. У Земуну има око 14.000 становника разних народности, међу којима има највише Срба и Немаца. Ту има 3 прав. цркве, 2 катол. и | катол. манастир, 4 капеле и 2 синагоге (шта су то синагоге) Од школа Земун има основ. школу и реалку. Ту им је војена команда, лепа касарна и жељезн. станица. У Земуну се је родио срп. књижевник Дим. Давидовић („сав Србин“).

Из Земуна се иде лађом све на север до Сланкамена. Одатле се већ види с лађе дивна Фрушка Гора, која се одавде пружа скоро све до Вуковара. Од Фрушке Горе одвајају се десно и лево огранци, који стварају дивне пределе сремске. Лепе удољице, не баш велики висови, зелени шумарци и грбзни виногради — стварају оку дивно задовољство. У Фрушкој се налави 16 срп. манастира од којих су најглавнији: Крушедол (у коме поч: смртни остатци књегиње Љубице) Опово, Беочин, Врдник или Нова Раваница (где се налази тело цара Лазара) Јазак (где почива тело цара Уроша) Гргетек. Од Сланкамена Дунав чини све до Вуковара северну границу Срема, и по тој међи смо ми нашом лађом путовали. Преко Дунава нам сад настаје срп. земља Бачна а на истоку је Банат.

Кратко пропитивање. ј

— Ево нас већ у Карловцима, престоници срп. патријарха, (објаснити ко је патријарх). У Карловцима има око 6.000 ст. Ту је богословија и гимназија српска. Од лепих грађевина вреди упамтити дивни двор патријархов. Близу Карловаца је брдо Стражилово, на коме је гроб срп. песника Бранка Радичевића. Око Карловаца рађали су добро виногради, и чувено је било карловачко вино, али су виногради сад затрвени скоро сви сушибубом.