Učitelj

[50 РА СНни к

у Јагодину а други у Смедерево. Председник Глав. Одбора молио је г. ми; нистра просвете да поменуте чланове задржи са службом у Београду. Незнамо, за што је ово морало да будг.

Алтернација. У Београду је ове године извршено алтернирањо т. 1 путовање учитеља кроз разреде са својим ученицима, где год је било могуће. Наставници ТУ разреда добили су 1 разреде. Противу ове новине немамо шта рећи и надамо се, да ће успех на крају године бити много бољи.

Пенсионисање учитеља. Ове године пензионисане су многе удате учитељице, које су доброг имовног стања. То је учињено за то, да би се отворила места сиротињи, која се спремала за учитељску службу. Но чл. 56 зак. о основним школама који вели: да се наставници могу пензионисати само «на случај старости, душевних и телесних слабости или наступеле неспособности» примењен је на неке учитеље који су потпуно здравим у најбољој снази за рад. Од њих познајемо једнога, који је оптерећен са шесторо деце. Он је и раније био пензионисан, па га је повратио у службу садашњи г. Министар Просвете, извесно из разлога, што је здрав и способан за рад а оптерећен ситном дечицом. Не знамо, зашто је сада жртва. чл. 56, када је и ове годнне оцењен одличном оценом.

= Молимо да се не заводи оваква примена чл. 56. која — без сумње уноси забуну и неспокојство у редове школских раденика.

40-тодишњица једног учитеља. У Србобрану (Сентомашу) ће 3 нов. ове године прославити 40-тодишњицу учитељске службе тамошњи учитељ Г. Нестор Миковић. Каква разлика! Код нас се пензионишу људи који немају ни 20 година службе ! =

~ 3 - , + Старом колеги г. Нестору приносимо и ми своју честитку са жељом, ла нам поживи још много година.

Школа за глувонеме у Београду. У Новембру ове године, отвориће: у Београду друштво «Краљ Дечански» школу за образовање и васпитање глувонеме деце. Примиће се ове године 15 ученика. Сиромашна, деца, имају бесплатан стан, храну, одело и наставу, а имућни родитељи плаћају 600 динара годишње. За директора завода постављен је г. Коста Ђ. Николић про.

Споменик Ивану Филиповићу. У рођене нам браће, Хрвата, зачела, се мибао, да се покојном Ивану Филиповићу подигне добровољним прилозима споменик, достојан сени великог српско-хрватског родољуба. ·„Нашим "читаоцима познат је живот и рад пок. Ивана, Филиповића, а и коме не би био познат најватренији поборник и проповедник слоге и љубави међу браћом, Србима и Хрватима. С тога и несумњамо, да ће се наше заједничко, срчеко и хрватско учитељство својски заузети око остварења племените замисли и следовати позиву «Хрв. Пед. књиж, збора». Прилози се могу слати. из Србије преко Ел. Одбора. 5 ;

Ручни рад. Друштво за увођење ручног рада у мушким оси. школама у Краљевини Србији отвориће у новембру т. г. у Београду на Дунавском крају радионицу, у којој ће радити ученици Ш, ТУ и У раз. осн. школе. Часови из ручног рада држаће се до 19 сах. пре подне тако, да бе сваки разред имати по три часа недељно. Исто тако удружење намерава да приреди курс за учитеље из Београда и околине, што ће зависити од одзива учитеља. Желимо успеха. ин — 9. —