Učitelj

164

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ ' ПН

По свршеном гласању пред. Га. Одб. објављује да је било три кандидата им то: г. г. Урош Благојевић добио је 92-, Мића Ивковић 22 и Илија. Миљковић 20 гласова.

Кад је одбор за бележење гласова, објавио, да је највећи број гласова добио г. Урош Благојевић и да је он изабран за председника, ХШ Учитељ. Скупштине одазва са бурним «Живио „председник !» 5

Према томе, скупштина је изабрала, себи за председника г. Уроша Благојевића.

Председник скупштине г. Урош Благојевић заузевши своје место заблагодари члановима скупштине на поверењу, а за тим пита скупштину, Јо ди вољна скушштина да он кандидује потпредседника, или ће се за истог гласати.

Већина је била за то, да се акламацијом изврши избор потпредседника,

Предееднив г. Урош Благојевић предлаже г. Михајла Милошевића учит. из Крушевца. Скупштина је једногласно примила предложеног кандидата, Г.. Милошевић захвалио је се скупштини на поверењу којим га је одликовала.

У 8'|, часова председник позва чланове скупштине да сви иду у цркву на службу,

"(Скушштински рад наставља се после службе Божје.)

Када су се око 14 часова — после службе — сакупили сви чланови скупштине, тада је председник напоменуо скупштини: да је пре сваког даљег рада прво на реду. да се са овога места одправи поздрав Њ, В. Краљу Александру [, на што се зачу од стране скушнитине бурно «Живео Краљ !»

После неколико тренутака председник прочита поздрав који мисли део

у име скупштине потпише Њ, В. Краљу. Поздрав гласи: «Његовом Вели чанству Краљу Александру 1. — Смедерево.

И данашња Учитељска Скупштина, као и досадашње, сматра за своју ·

прву дужност, да Ваше Величанство поздрави молећи Бога, да Краљ Ср-

"бије Алексасдар Т дуго живи за срећу целога сриског народа!" И овај је поздрав скупштина саслушала стојећи и пропратила са многобројним «Живео !» :

После овога председник је представио као госте: г. г. Косту Таушановића бивш. министра, Милована Р. Маринновића проф.) изасланика пољопривредног друштва: г. г. Др. Марка Лека, Благ. Д. Тодоровића и А. Секулића. За овим уредника «Срп. Новина» г. Поповића; извештаче Добр. _Арнаутовића, Дим. Даниловића и друге извештаче; г. г. Милорада Ковачевића цисара министарства и Јов. Д. Јовановића чинови. државне штампаре. Све госте скупштина је поздравила са «Живели !»

За овим је председник напоменуо да треба изабрати: «Одбор за оцену штатута», «Извештајни Одбор» «Секретаре.» а 5

На његов предлог изабрата су ова лица у «Одбор за оцену штатута :»

Г. г. Ђорђе С. Којић, Мића Ивковић, Јова М. Поповић, Марко Антоновић, Гаврило Ранковић, г-ца Савка Радичевићева, Јов. ПН. Јовановић, Влад. Радојичић, Дим. Димитријевић, Љубиша Марковић, Влад. Поповић, Милутин Николић; Ст. Станишић. Ђ. Ивковић, Ил. Гојковић, Веља Павловић, Ст. Живојновић и Дим. Лазаревић. ; са у

У «Извештајни Одбор» ушла су ова г. г. Ђорђе Јовановић, Дим. Со-

коловић, Панта Симић, Милут. Пантелић и Милан Смиљанић.