Učitelj

456 ( 0 ПРИЛЕПЧИВИМ ИЛИ ЗАРАЗНИМ ОСПАМА У школи

>

П. 0 ПРИЛЕПЧИВИМ ИЛИ ЗАРАЗНИМ ОСПАМА У ШКОЛИ

(или АКУТНИМ ЕКЗАНТЕМИМА).

—_———

(НАСТАВАК)

4. Богиње.

(Хаттоја, Вјаћегл, или красте),

Господо! Учитељ врло ретко кад има прилике у школи, да први примети међу децом велике богиње са простог разлога, што се богиње, још у почетку јављају као врло тешка болест. С тога би могли прећи преко описивања саме болести; али пошто су велике богиње још увек најстрашнија болест у нашем народу, а учитељ, нарочито на селу, једини који би могао много да користи својој околини, то држим, да неће бити на одмет, ако вам их у кратко опишем.

" Заразне клице богиња не познајемо сигурно као год и код осталих прилепчивих оспа; али толико се зна поуздано, да се оне морају налазити у самим оспама, крастама и крви болесниковој, као и да су врло постојане; јер се зараза и после дужег времена може да пренесе осушеним крастама. Зараза се преноси или додиром самог болесника или додиром његовог рубља, одела и других ствари, које је имао у рукама, као што су: књиге, храна и др. Па и само бављење у соби, где је лежао болесник, може да буде узрок да се неко зарази богињама, (собњи прах), као год што и неко треће лице, које је у додиру било са болесником, може да разнесе заразу.

На који се начин неко зарази, не зна се сигурно, али се држи да обично бива дисањем и повређеном кожом. |

Наклоност према богињама немају сви људи подједнако. Она се умањује на тај начин, кад неко прележи богиње и то за дуже времена. Зараза је јача зими но лети, с тога, што се људи зими више баве по становима, но лети.

Од дана, кад се неко зарази богињама, па док болест не избије протече обично !0—14 дана а кадшто и више. Као предзнак саме

__ болести болесник добије изненада јаку грозницу — трескавицу са великом ватруштином (40—41% Ц.), повраћа, немиран је и има јаку _главобољу и ужасне болове у крстима. После три дана ватра попусти а болесник се изоспе, најпре по устима а затим но лицу и врату и најзад по целом телу црвеним бубуљицама — оспама. Ово