Učitelj

812 > ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

и даље остале уједно и то под досадашњим натписом Критика и библиографија, задржавајући и остале подрубрике, а то су: а.) Књижевне обзнане, под коју би подрубрику могле доћи и садашње Оцене и прикази, као и сви већи реферати о књигама и листовима. За тим би могла доћи друга подрубрика, 6.) Нове књиге и листови, под којом би се доносили краћи реферати и мање напомене о новим књигама и листовима. И на послетку могла би доћи трећа подрубрика, в.), Библиографски спимсак, под којом би се бележиле све нове књиге и нови листови, које уредништво прима на приказ. Ето таква је подела била и природнија, и прегледнија и боља, те држимо да ни нови уредник не би погрешио кад би јеи даље задржао. Осим тога тиме би се задржала потребна једноликост у уређивању, те би онда било лакше израдити Преглед „Просветнога Гласника“ како за поједине тако и за више година укупно. Овако, како је нови уредник изменио, ове су ствари разбацане, јер најпре долазе оцене и прикази, па онда ковчежић, па преглед школских листова.

55

На реду је рубрика Гласови 0 школама. Под овом рубриком у априлској свесци наштампане су ове разноврсне и интересне ствари: Професорски испишти у Србији од 1881. па до краја 1896. године, од П. Ј. П.; — Сриска школа удом науке“ у Солуну, од Свет.; — Просветне новине у Бугарској; — п Просветни Савет у Бугарској, од Љ.

ж

После овога је рубрика Шросветни записи, под којом су наштампане ове не мање разноврсне и помена вредне ствари: Веџбаоница педагошког семинара наше Велике Школе, од Љ.: — Полагање професорског исишта да буде само једанпут годишње, од Љ.: — Наставни програм за Минералогију, Геологију и Хемију у средњим школама, од Љ; — Снабдевање основних школа потребама, од Љ;: — Помоћ. Професорском Друштву; — Изгнања из средњих школа; — и Промењена имена.

ж

За рубриком Просветни записи долази рубрика Белешке из науке, под којом су наштампане ове белешке: Добијање течног ваздуха, од П. М. Илића; — Ватра и гром, од П. М. И.; — Мезорићесив Вођетн; једна нова фосилна врста мајмуна, од М. М. Т. — и Једна чудновата риба из Судана, од М. М. Т.

Све три ове последње рубрике, по нашем мњењу, требало је ставити под једну главну рубрику, а њих задржати као подрубрике