Učitelj

826 ГЉЛАСНИК

1). Јесу ли учитељи-це чланови Учитељског Удружења, и

2). Примају ли дружински лист «„Учитељ». ;

У наредби се каже: да ће се од сада у евиденцију о свима учитељима и учитељицама, која се води у Министарству просвете поред других података, бележити и податци о овоме.

Ми смо захвални г. Министру просвете на овој пажњи и радоваћемо се, ако се и у будуће буде интересовао за рад нашег Удружења. По нашем мишљењу добро организовано Учитељско Удружење може бити најпоузданији помоћник држави на унапређењу основне наставе и спреме учитељске, на развијању и ширењу дечје књижевности, као и у многим другим питањима и пословима, од којих зависи напредак целокупне народне просвете.

Одкриће споменика Џанчићу. — У присуству Његовог Величанства Краља Александра Т, министара, државних веледостојника.и многобројног народа одеривен је 11 маја т. г. споменик др. Панчићу, прослављеном српском научнику, који му је подигла на Краљевом Тргу, општина града Београда. Овој сјајној свечаности присуствовали су г.лг. С. Брусина члан јужнословенске Академије Наука из Загреба и г. Тице члан бечког геолошког друштва. Међу многим венцима, који су тога дана положени на споменик у знак поште и признања, налази се и венац студената Велике Школе у Софији.

Слава великану, Орбину с кршна Приморја, који својим неуморним и драгоценим радом осветла образ својој новој домовини у образованом свету! Слава и Хвала др. Ј. Панчићу !

Оболео. Г. Д. Ј. Путниковић учитељ из Београда, тешко је оболео и лежи у постељи од !0 Маја тек. године. Нашем добром и вредном другу, Дишку, желимо од свег срца што скорије оздрављење.

Похвална уреднсет. По многим нашим школама администрација се не води баш најбоље. Учитељи је сматрају као споредан посао, па је раде без воље, често и без икакве пажње. Ако је утврђено правило, да се пи у _ситнијим стварима човек огледа, онда слика многих учитеља добивена на овај начин, није најпримамљивија. Баш са тих разлога сматрао сам за дужност да овде истакнем једну лепу, веома лепу и пријатну појаву. Са колико воље улази у посао један млад учитељ показује нам учитељ школе коланске, (срез нишавски округ пиротски). Из оно мало преписке коју има са министарством просвете видите вредна радника, уредна човека, з вероватно и одушевљена наставника. Колико може учитељ утицати на школска одбор својом вољом за рад, па наравно и својом умешноћу, показује нам баш ова школа и њезин учитељ. Каланска школска општина поуздано није најбогатија школ општина у нашој земљи. Али ја бих смео тврдити да њезина школа не оскудева ни у чему. Хартије и завоји којима се учитељ служи у службеној преписци су вазда чисти, са натписом: «Краљевско-Српска каланска основна школа.) У средини је српски грб. Ово је на граници пиротског округа, а многе наше школе по већим варошима немају тога. Да ли је то баш што се немаг!

Судећи по оној горњој ситници, смео бих тврдити, да каланска школа има и остале потребе. За то треба одати и овим путем хвалу овом заузимљивом учитељу и увиђавној општини, која се свесрдно стара о напретку