Učitelj

116 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

основи за целокупно неправилно васпитавање, основи, које у ствари треба, да сматрамо само као средства за изговор и оправдање за немарност у васпитавању деце. Све ме то нагони на мисао, да Вас о васпитавању почнем учити од почетка, т. ј. од онога, што је потребно за држање здравог детета, још у првим недељама његовог живота.

Када се Ваш Јова јавио на свет, његова је умна снага, још спавала; доцније је почео да се мало по мало буди посредством утисака на чула. Новорођено дете је сасвим без свести; оно кречи, ако му нешто не достаје, али свесно да осети потребу још не може. Оно гледа наоколо али ништа не расазнаје од тога, што види. К светлости дете почиње да се пружа доцније т. ј. кад је светлост видело неколико пута и тада покушава да је ухвати.

_У првим данима живота дете пије онако исто прождрљиво горка пића, као и слатко млеко с мајчиних груди и тек после дужег вежбња чуло укуса научи се, да разликује једно од другога и да друго претпоставља првом.

· Из тога излази, да се дете учи разликовању само после честих понављања утисака на чула. У тим се истинитим речима налази утеха за оне родитеље, који су били несрећни, да им дете у првим данима оболи и умре; они могу бити уверени, да је дете мање осећало болест и смрт, него што се.њима чинило, пошто је живот одојчета несвесан и личи на сан. Ваш син је, као што ми пишете, здраво дете. С тога се још у првим данима, чим је подојен и одспавао извесно време, може да остави мирно на постељици, слободан да разгледа све око себе. Колико се радује њежна „мајка, када јој дете тако мудро разгледа! од радости га узима са креветића, носи га кроз одају и љуља га на рукама. На тај је начин већ зачет почетак за распуштеност. Чим се дете пак, мало остави у слободном положају одмах

се поново узима на руке и понавља се иста сцена. Када ·

прође нешто времена, дете осећа, да му нешто недостаје, ако се остави да мирно лежи у својој ложи; оно почиње да кречи све вилније и силније, докле му се најпосле учини по вољи и почне се уобичајена шетња. То исто може да · се каже и за љуљање и за успављивање песмом. Нећу да кажем, да ће се дете разњежити, ако се по који пут љушне; али ако мајка почне да употребљава по неколико пута на, "дан, то ће на тај начин да се у детету створи једна по-