Učitelj

из НАРОДНЕ ПЕДАГОГИЈЕ 129

насликао и вели: Не ваља пса јахати, јер се усмрди и од тога деца не расту. Овај гатарски разлог више утиче на децу но стварни.

(и3 КРАЈ.) а ж

Жена (у опште женско) не ваља да пређе преко процепа. у кола, јер ће рађати дебеловрату децу. Ово је лепа предохрана од могућих неприлика кад женско не иде лепо, него хоће да пролази преко узвишених предмета што, нит је скромно нити пристојно, а врз тога лако се може и грђе осрамотити. (и3 КРАЈ.)

+ 5

Не ваља пљувати на пећ (угрејану). јер ће да боле зуби. Тако народ саветује своју децу и двоје постизава тиме. Једно: одржавају пећ у чистоти, друго: сачувају их од несрећних случајева кад се

око вруће пећи гурају. (3 КРАЈ.) ж

Деца радо набадају леб на виљушку, па чаки на иглу, једу. Да би се сачувала од повреда не треба им давати никако оштре и шиљасте ствари у руку, а још мање да набадају леб и да једу. Проста забрана је већином безуспешна, па зато народ вели: Не ваља бости леб иглом (или ножем) због пробада. (и3 КРАЈ.)

ж

Не мање је опасно за децу кад ногом гурају угљеве или угарке, једно што се могу опећи, а друго што у таким приликама, хотећи да смотрено гурају, баш најлакше (из бојазни) изгубе равнотежу и падну. А да тога не буде, веле: Не ваља ногом зурати огањ, јер то оца п матер гураш. (из КРАЈ.)

ж

Не треба на раскрст ударати (проћи) због поболевања ; а вели се: треба ударати страном. Сва је ова бојазан од побацивања враголија. И ако је ово бесмислица, опет, што се често пута и свакојаке нећистоће набаца, готово би рекли да народ има у неколико право кад вели да не треба ударати на раскрст. (из КРАЈ.)

ж

Лакомост и прохтев трудне жене може довести дотле, да украду што год што им се допада, а то иначе у другим приликама можда не би учиниле. Какво их непријатности могу снаћи, и од каквог рђавог утицаја по њих кад их ухвате и ако је народ према њима у опште врло благ, пажљив, лако је замислити. Да не би жене дошле у таке неприлике, вељи се: Што год трудна жена украде, видиће се на детињем телу. Колика је поруга за једну матер, кад носи у. наручје дете а на лицу му стоји велика црвена пега и свет вели: